Proponuję wam dziś babę wielkanocną dla zabieganych:) w niecodziennej kakaowej wersji. Żeby ją przygotować nie trzeba nawet wyjmować miksera, wystarczy miska i rózga i jakieś 10 minut wolnego czasu. Baba jest raczej z tych suchych niż wilgotnych, dlatego najlepiej smakuje w towarzystwie jakiejś konfitury, choć mnie nie przeszkadzało dziś pochłonąć 2 kawałków tej babki tak po prostu bez niczego do popołudniowej kawy :) Szampan, który jest jednym z jej składników dodaje jej fajnego bąbelkowego smaku, więc ogólnie wypiek oceniam na plus i polecam :)
Składniki (na dużą 2,5 litrową formę - ja robiłam z połowy tej porcji):
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 10 płaskich łyżek kakao lub mniej jeśli nie chcecie wyrazistego kakaowego smaku
- 2 szklanki cukru
- 4 jaja
- 300 mililitrów szampana (lub innego napoju z bąbelkami: wody, coli - jednak warto dodać szampana bo nadajje babie szapański posmak)
- 250 militrów oleju rzepakowego
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy i odstawiamy na potem.
2. Jaja wbijamy do miski roztrzepujemy, krótko rózgą, następnie dodajemy cukier, olej, szampana i mieszamy - jedynie do połączenia składników.
3. Do składników mokrych, wsypujemy suche i znów krótko mieszamy do połączenia by bąbelki nie uleciały.
4. Włączamy piekarnik, grzanie góra - dół, temperatura 160°C.
5. Formę na babę, jeśli jest aluminiowa, smarujemy tłuszczem: olejem lub margaryną i oprószamy mąką. Ja miałam silikonową, więc natłuściłam ją jedynie lekko olejem.
6. Ciasto przelewamy do formy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 160°C przez 30 minut a następnie temperaturę zwiększamy do 170°C. i pieczemy kolejne 15 minut. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło, jesli nie czekamy do suchego patyczka.
Ta baba ma dwie zalety: jest bardzo szybka w wykonaniu, a jeśli ma się ciekawy kształt formy na babkę jest również efektowna. Więc przepis polecam. Pochodzi on ze strony mojewypieki.com od Pani Doroty.
Smacznego :)