niedziela, 6 kwietnia 2014

Szampańska Baba Wielkanocna

Babka czekoladowa

Proponuję wam dziś babę wielkanocną dla zabieganych:) w niecodziennej kakaowej wersji. Żeby ją przygotować nie trzeba nawet wyjmować miksera, wystarczy miska i rózga i jakieś 10 minut wolnego czasu. Baba jest raczej z tych suchych niż wilgotnych, dlatego najlepiej smakuje w towarzystwie jakiejś konfitury, choć mnie nie przeszkadzało dziś pochłonąć 2 kawałków tej babki tak po prostu bez niczego do popołudniowej kawy :) Szampan, który jest jednym z jej składników dodaje jej fajnego bąbelkowego smaku, więc ogólnie wypiek oceniam na plus i polecam :)

Składniki (na dużą 2,5 litrową formę - ja robiłam z połowy tej porcji):

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 10 płaskich łyżek kakao lub mniej jeśli nie chcecie wyrazistego kakaowego smaku
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 300 mililitrów szampana (lub innego napoju z bąbelkami: wody, coli - jednak warto dodać szampana bo nadajje babie szapański posmak)
  • 250 militrów oleju rzepakowego
Przygotowanie:

1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy i odstawiamy na potem.


2. Jaja wbijamy do miski roztrzepujemy, krótko rózgą, następnie dodajemy cukier, olej, szampana i mieszamy - jedynie do połączenia składników.


3. Do składników mokrych, wsypujemy suche i znów krótko mieszamy do połączenia by bąbelki nie uleciały.


4. Włączamy piekarnik, grzanie góra - dół, temperatura 160°C.


5. Formę na babę, jeśli jest aluminiowa, smarujemy tłuszczem: olejem lub margaryną i oprószamy mąką. Ja miałam silikonową, więc natłuściłam ją jedynie lekko olejem.


6. Ciasto przelewamy do formy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 160°C przez 30 minut a następnie temperaturę zwiększamy do 170°C. i pieczemy kolejne 15 minut. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło, jesli nie czekamy do suchego patyczka.


Ta baba ma dwie zalety: jest bardzo szybka w wykonaniu, a jeśli ma się ciekawy kształt formy na babkę jest również efektowna. Więc przepis polecam. Pochodzi on ze strony mojewypieki.com od Pani Doroty.


Smacznego :)


Babka czekoladowa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).