Najprostsze na świecie ciasto czekoladowe. Jeśli Ktoś z Was kiedyś
zapyta, czy można zrobić pyszne ciasto czekoladowe bez mleka, masła i
czekolady, to odpowiedź brzmi TAK. To ciacho skradnie wasze
podniebienia, bo nie dość, że jest cudne w smaku to jeszcze robi się
baaaaardzo szybko. Wypróbujcie przepis koniecznie. Smacznego :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki karobu lub 6 łyżek kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczone
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
- 2/3 szklanki oleju
- 2 szklanki soku jabłkowego, wody zwykłej lub gazowanej lub innego napoju
Przygotowanie:
1. Skłądniki suche umieszczamy w misie (ja zawsze pszesiewam mąkę, bo wtedy ciasto jest bardziej puszyste) i mieszamy.
2. Do składników suchych dodajemy mokre mieszamy wszystko łyżką do polączenia składników (można też użyć miksera)
3. Ciasto przelewamy do formy natłuszczonej olejem i posypanej bułką tartą (u mnie tortownica o średnicy 23 cm)
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około godziny do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto polewamy czekoladą (2 czubate łyżki margaryny lub masła, 1 łyżka mleka, 2 łyżki cukru i 1 łyżka kakao zagotowujemy ciągle mieszając, odstawiamy do lekkiego zgęstnienia i polewamy ciasto) lub posypujemy cukrem pudrem
Przepis pochodzi ze strony pinkcake.blox.pl
Smacznego :)