środa, 29 października 2014

Ciasto daktylowe


Kolejne przyjemne zaskoczenie smakowe tego tygodnia - pyszne i proste arabskie ciasto daktylowe. Przygotowuje się je dosyć szybko, a smakuje bardzo, bardzo dobrze. Nam umiliło nasze popołudniowe herbatki i kawki, więc polecam Wam je serdecznie. Ciasto jest puchate i wilgotne zarazem tak jak lubimy najbardziej.

Składniki:
  • 1 szklanka daktyli bez pestek (najlepiej używajcie tych bio, bo nie są siarkowane)
  • 1 szklanka napoju ryżowego lub zwykłego mleka
  • 3/4 szklanki cukru nierafinowanego
  • 3 lub 4 jajka od kur z wolnego wybiegu (jeśli duże to 3)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej najlepiej tej z pełnego przemiału, ale zwykła też będzie dobra
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki sody
  • 2 łyżki kakao dla ciemnego koloru
Przygotowanie:

1. Daktyle zalewamy napojem ryżowym lub mlekiem i gotujemy pod przykryciem, aż troszkę zmiękną (około 15 minut) a następnie je lekko blendujemy - tak by je tylko rozdrobnić nie zaś zrobić z nich krem.

2. Jaja miksujemy blenderem, następnie dodajemy do nich cukier i mmiksujemy ponownie. Na koniec dodajemy olej i raz jeszcze miskujemy.

3. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy w jednym naczyniu.

4. Następnie do jajecznej masy dodajemy odrobinę daktylowej pulpy i mieszamy łyżką do połączenia składników. Potem dodajemy odrobinę składników suchych z punktu 3 i znowu mieszamy. Czynność tą powtarzamy do skończenia pulpy i mąk. Ważne by robić to ręcznie nie zaś miskerem. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale dać się przelać do formy.

5. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 23 centymetry) i pieczemy w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka czyli około 60 minut.

Gotowe ciasto polać polewą czekoladową, lub po prostu posypać cukrem pudrem i jeść ze smakiem :)

Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Arabska z Polską Nutą. Bardzo przyjemnie zaskoczył mnie "smacznym" efektem, dlatego Wam go polecam

Smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).