Lubicie owsianki? Ja bardzo. Szczególnie gdy za oknem trzaskający
mróz :) cudownie rozgrzewają, są bardzo sycące i co dla mnie jako
wielbiciela łakoci ważne słodziutkie i smaczne :) koniecznie wypróbujcie
przepis :)
Składniki:
Składniki:
- 10 łyżek płatków osianych górskich
- 1/2 szklanki wody
- dynia - hmm ja dałam 400 g. ale tak naprawdę możecie włożyć dynię na tzw. "oko" :)
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki miodu
- garść żurawiny
- pół brzoskwini, lub pomarańczy
Przygotowanie:
1. Dynie myjemy, obieramy, kroimy, polewamy odrobiną oliwy i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około godzinę w 200 °C. Następnie miksujemy na puree blederem. Ja zazwyczaj robię takie puree przy okazji pieczenia dyni do obiadu, lub robienia zupy :)
2. Płatki owsiane górskie zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i odstawiamy na chwilę by wchłonęły płyn
3. Następnie płatki zalewamy mlekiem migdałowym lub zwykłym, i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia.
4. Do tak przygotowanych płatków dodajemy miód, cynamon i dyniowe puree i mieszamy do połączenia.
5. Podajemy owsiankę w towarzystwie żurawiny, brzoskwini, lub pomarańczy.
Ta owsianka jest naprawdę pyszna. Słodka, rozgrzewająca i bardzo sycąca.
Smacznego :)