piątek, 12 lutego 2016

Sernik z serka homogenizowanego



Uwielbiam serniki. Z czekoladą, z toffi, oprószone cukrem pudrem, z bezową rosą i te z brzoskwiniami. Mogłabym je jeść i jeść. Dlatego "w zwykłe" dni kiedy przychodzi ochota na sernik dla własnego dobra trochę go "odchudzam" i twaróg zastępuje naturalnym serkiem homogenizowanym, lub jogurtem greckim. Taki sernik bez sera jest równie pyszny, tylko lżej po nim w brzuchu :) Wypróbujcie przepis koniecznie.

Składniki:  (na najmniejszą tortownicę o śr. 19 cm. lub małą podłużną blaszkę)
  • 500 g. serka homogenizowanego
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • biszkopty na spód
  • opcjonalnie wanilia do smaku
  • i cukier puder do posypania przed podaniem

Przygotowanie:

1. Serek miksujemy z cukrem i żółtkami jaj. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki dajcie 3/4 szklanki cukru - my nie słodzimy, więc zawsze zmniejszamy ilości.

2. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, wanilię i ponownie miksujemy.

3. Z białek jaj ubijamy pianę, a następnie delikatnie mieszamy ją z serową masą.

4. Na spodzie Foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty: podłużne jeśli forma jest prostokątna, okrągłe jeśli to tortownica. Następnie na biszkopty wylewamy masę serową. Wyrównujemy. Pieczemy godzinę w temperaturze 180°C, grzanie góra - dół.

Ja kiedy ciasto z wierzchu jest przyrumienione, wyłączam piekarnik, i zostawiam je do wystudzenia w cieple, przy uchylonym piekarniku.

Moje serniki są zawsze pękniete i zawsze podczas studzenia trochę opadają. Taki ich urok. Przed podaniem "ośnieżam" je cukrem pudrem i uchodzi im to na sucho :)

Sernik jest pyszny i lekki. Polecam.

Smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).