poniedziałek, 9 września 2013

Ciasto ucierane ze śliwkami i bezą


Ciasto ucierane ze śliwkami i bezą podano :) :) Przepis na ten wypiek pochodzi od Mamy mojej Przyjaciółki i jak każdy "Maminy" przepis jest pyszny. Polecam Wam go baaaaaaaardzo :) upieczcie a nie pożałujecie. Ciasto jest idealne,śliwki nadają lekkiej kwaskowatości a beza słodyczy, do tego nie tylko świetnie smakuje,ale też cieszy oko, więc jest idealne, gdy spodziewacie się gości  :)

Składniki na ciasto:
  • 2 jaja od kur z wolnego wybiegu
  • 0,5 kostki masła (125 g)
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5  kg śliwek
Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • 0,5 szklanki cukru 
Przygotowanie:

Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki.

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.

Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną.

Piekarnik włączamy i ustawiamy temperaturę 180°C

Ubijamy białka z cukrem. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczeniai miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy aż wszystkie składniki utworzą jednolitą masę. 

Ciasto przekładamy do tortownicy, na jego wierzchu układamy śliwki, rozcięciem ku górze i posypujemy je odrobiną cukru. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C.

W tym czasie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Gdy beza jest gotowa wkładamy ją do lodówki. Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z piekarnika, wykładamy  na nie bezę a nastepnie pieczemy przez kolejne 50 minut. 

Po tym czasie ciasto jest już gotowe. 

Smacznego :)

Ciasto jest idealne: puszyste i smaczne. U nas znika w jedno popołudnie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).