poniedziałek, 16 grudnia 2013

Szybkie pierniczki


Zawsze o tej porze roku w mojej kuchni krasnoludki i Mikołajowe Elfy pieką do paczek :)... A co ?? Oczywiście pierniczki :) Bo nie ma cudniejszego prezentu, niż ten przygotowywany własnoręcznie :) nie ma cudniejszej ozdoby choinkowej niż aromatyczne upieczone samodzielnie pierniczki :) jeśli nie jesteś ekspertem w pieczeniu ciasteczek, nie umiesz zagniatać ciasta, albo masz bardzo mało czasu - ten przepis jest dla Ciebie!!! Te pierniczki robi się szybko, i są miękkie od razu po upieczeniu :) nie połamiesz sobie na nich zębów :) Szczerze polecam. 

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jaja od kur z wolnego wybiegu
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g miodu
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:

1. Roztopiamy masło w rondelku i studzimy.

2. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i zagniatami z nich ciasto -  będzie ono delikatnie klejące ale mimo to nie dosypujemy mąki.

3. Odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy na grubość nie cieńszą niż 5 milimetrów i wykrawamy kształty :) - to praca świetna dla dzieciaków, więc kto je ma w domu pod ręką niech korzysta z ich pomocy :)

4. Pierniczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy około 8, 10 minut w temperaturze 180 °C.

5. Gotowe pierniczki lukrujemy tak jak nam podpowiada wyobraźnia i serce :)

Przepis na gęsty lukier do robienia wzorów:

Składniki:

  • 1 białko jaja
  • 1  szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub wody
Przygotowanie:

Białko ubijamy mikserem (stopniowo dosypując cukier puder). Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny lub wodę.

Aby uzyskać lukier kolorowy możemy dodać do niego sok z buraków lub sok z marchewki.

Kto nie ma czasu ani siły na robienie lukru niech skorzysta z propozycji dostępnych w sklepach - choć ostrzegam to mniej zdrowe :)


Gotowe pierniczki są pyszne :) Będą wam smakowały :) Żeby uchronić je przed stwardnieniem koniecznie przechowujcie je w metalowym pudełku razem z małym kawałkiem jabłuszka :)

Smacznego :) I miłego pierniczenia Wam życzę :)
 

P.s. Przepis zmodyfikowałam, ale jego inspirację zaczerpnęłam od niezawodnej Pani Doroty z Moich Wypieków :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).