sobota, 7 grudnia 2013

Zimowe ciasto cynamonowe

Czasu mało na pieczenie - bo moja mała 4 miesiączna Ida woli spędzać czas noszona na rękach i oglądać świat niż leżeć grzecznie w łóżeczku. Ale w Mikołajki musi być słodko. Dlatego mam dla Was smaczną i szybką propozycję na aromatyczne ciasto pełne kuszących jabłkowo - orzechowych niespodzianek.

Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm)
  • 5 jaj od kur z wolnego wybiegu
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich lub migdałów
Przygotowanie:

1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, oczyścić i pokroić w kostkę.
2. Orzechy lub migdały pokroić.
3. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną lub bułką tartą.
4. Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180°C
5. Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą masę.
6. Dodać olej i ponownie zmiksowac do połączenia składników.
7. Następnie dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i stopniową mąkę ciągle miksując.
8. Na końcu do masy wsypac jabłka i orzechy i wymieszać łyżka.
9. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.
10. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto jest pyszne: puszyste - dumnie wyrasta ponad blachę i mocno aromatyczne.

Smacznego :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).