Czasu mało na pieczenie - bo moja mała 4 miesiączna Ida woli
spędzać czas noszona na rękach i oglądać świat niż leżeć grzecznie w
łóżeczku. Ale w Mikołajki musi być słodko. Dlatego mam dla Was smaczną i
szybką propozycję na aromatyczne ciasto pełne kuszących jabłkowo -
orzechowych niespodzianek.
Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm)
Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm)
- 5 jaj od kur z wolnego wybiegu
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 średniej wielkości jabłka
- 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich lub migdałów
Przygotowanie:
1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, oczyścić i pokroić w kostkę.
2. Orzechy lub migdały pokroić.
3. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną lub bułką tartą.
4. Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180°C
5. Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą masę.
6. Dodać olej i ponownie zmiksowac do połączenia składników.
7. Następnie dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i stopniową mąkę ciągle miksując.
8. Na końcu do masy wsypac jabłka i orzechy i wymieszać łyżka.
9. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.
10. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto jest pyszne: puszyste - dumnie wyrasta ponad blachę i mocno aromatyczne.
Smacznego :)
1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, oczyścić i pokroić w kostkę.
2. Orzechy lub migdały pokroić.
3. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną lub bułką tartą.
4. Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180°C
5. Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą masę.
6. Dodać olej i ponownie zmiksowac do połączenia składników.
7. Następnie dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i stopniową mąkę ciągle miksując.
8. Na końcu do masy wsypac jabłka i orzechy i wymieszać łyżka.
9. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.
10. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto jest pyszne: puszyste - dumnie wyrasta ponad blachę i mocno aromatyczne.
Smacznego :)