sobota, 29 marca 2014

Babka piaskowa


Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Przypominają mi o tym panoszące się tu i ówdzie na berlińskich drzewach kolorowe jaja. Zaczęłam zatem trenować potrawy, które mają "upiększyć" ten radosny czas świetowania. I oto jest moja pierwsza wielkanocna babka :) smakuje pysznie a do tego ma jeszcze jedną ogromną zaletę, jest bezglutenowa :) więc śmiało mogą ją jeść wszyscy ci, którzy starają się jeść naprawdę zdrowo.

Składniki:

  • 5 jaj od kur z wolnego wybiegu (moje pochodziły od Babcinych kurek :) Babciu Jasiu dziękuję)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (opcjonalnie zwykłego proszku)
ewentulanie: skórka otarta z jednej cytryny lub odrobina wanilii

Przygotowanie:


1. Oddzielamy żółtka od białek. Następnie żółtka miksujemy z cukrem, tak by powstał puszysty kogel. To ważna część pracy, bo między innymi ona decyduje czy w naszym cieście będzie zakalec. Warto cierpliwie i długo ubijać :)


2. Następnie do kogla dolewamy stopniowo olej ciągle miksując.


3. Gdy olej i jaja utworzą jednolitą masę, dosypujemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dosypywania ciasto zrobi się naprawdę gęste. Mikser o słabej sile może nie dać rady i wtedy warto całość wymieszać po prostu łyżką.


4. Następnie ubijamy mikserem białka na sztywną pianę. Tak przygotowaną pianę, stopniowo i delikatnie dadajemy do gęstej wcześniej powstałej masy.


5. Właczamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180°C, grzanie góra - dół. Formę na babkę smarujemy olejem i posypujemy kaszą manną, lub mączką z migdałów (by ciasto było bez glutenu). Jeśli mamy formę silikonową tylko ją natłuszczamy.


6. Ciasto rozprowadzamy równomiernie w formie, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. (do suchego patyczka - jeśli potrzeba można piecz dlużej, ponieważ każdy piekarnik jest inny)


Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy i dekorujemy według uznania: cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą.


Babka jest naprawdę pyszna, prawdziwie piaskowa. Przypomniała mi smak dzieciństwa. Przepis na nią znalazłam na stronie kotlet.tv.


Smacznego :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).