Pyszna, pyszna, pyszna to jedyne słowo, które nasuwa mi się, kiedy
myślę o tej zupie. Aromatyczna, sycąca i delikatna. Czego chcieć więcej?
Zachęcam wypróbujcie przepis i rozkoszujcie się tak jak my jej smakiem
:)
Składniki: (na zupę dla 2 osób)
Składniki: (na zupę dla 2 osób)
- 1 duży por - biała część
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 średniej wielkości marchewki
- kawałek pietruszki
- kawałek selera
- ewentualnie dla tych co lubią: ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- olej rzepakowy
- woda
Przygotowanie:
1. Marchewkę,ziemniaki, selera, pietruszkę obrać ze skórki, umyć, pokoroić i ugotować w wodzie, wody wlewamy tylko tyle by przykryła warzywa.
2. Pora (jedynie białą część) umyć,pokroić w krążki i udusić na patelni z odrobiną oleju rzepakowego,pierzu i soli ewentualnie w towarzystwie czosnku.
3. Uduszonego pora przełożyć do garnka z ugotowanymi warzywami, zblendować całość tak by miało kremową konsystencję i doprawić do smaku przyprawami i oliwą.
Zupa jest pyszna. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej bagietki i grzanek, ale sama ze sobą też broni się smakiem.
Jeśli lubicie wyrazisty smak pora,możecie dodać go więcej, jeśli wolicie delikatny smak zostańcie przy ilości podanej w przepisie.
Smacznego :)
1. Marchewkę,ziemniaki, selera, pietruszkę obrać ze skórki, umyć, pokoroić i ugotować w wodzie, wody wlewamy tylko tyle by przykryła warzywa.
2. Pora (jedynie białą część) umyć,pokroić w krążki i udusić na patelni z odrobiną oleju rzepakowego,pierzu i soli ewentualnie w towarzystwie czosnku.
3. Uduszonego pora przełożyć do garnka z ugotowanymi warzywami, zblendować całość tak by miało kremową konsystencję i doprawić do smaku przyprawami i oliwą.
Zupa jest pyszna. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej bagietki i grzanek, ale sama ze sobą też broni się smakiem.
Jeśli lubicie wyrazisty smak pora,możecie dodać go więcej, jeśli wolicie delikatny smak zostańcie przy ilości podanej w przepisie.
Smacznego :)