Na leniwe jesienne śniadania proponuje wam te pyszne, sycące
muffiny. Gdy za oknem szaro i buro, one uśmiechną sie do was wesoło i
pomogą wyskoczyć z łóżka w dobrym nastroju. :)
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciastka dajcie więcej
- odrobina cukru do posypania przed upieczenie
- 140 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%, lub jogurtu, kefiru
- 125 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 2 lub 3 gruszki obrane ze skórki, pokrojonę w kostkę
Przygotowanie:
1. Składniki suche przesiewamy i mieszamy w jednej misce.
2. Jaja roztrzepujemy i dodajemy do nich resztę składników mokrych.
3. Łączymy składniki suche i mokre bardzo krótko miksując lub mieszając.
4. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy gruszki i mieszamy.
5. Ciast wykładamy do papilotek (do 3/4 ich wysokości) posypujemy odrobiną cukru i pieczemy w 200°C przez 20-25 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego :)
P.s. U nas znikają jeszcze ciepłe :)