poniedziałek, 7 grudnia 2015

Jesienne muffiny z gruszkami


Na leniwe jesienne śniadania proponuje wam te pyszne, sycące muffiny. Gdy za oknem szaro i buro, one uśmiechną sie do was wesoło i pomogą wyskoczyć z łóżka w dobrym nastroju. :)

Składniki na 12 sztuk:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciastka dajcie więcej
  • odrobina cukru do posypania przed upieczenie
  • 140 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%, lub jogurtu, kefiru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 2 lub 3 gruszki obrane ze skórki, pokrojonę w kostkę
     
Przygotowanie:

1. Składniki suche przesiewamy i mieszamy w jednej misce.

2. Jaja roztrzepujemy i dodajemy do nich resztę składników mokrych.

3. Łączymy składniki suche i mokre bardzo krótko miksując lub mieszając.

4. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy gruszki i mieszamy.

5. Ciast wykładamy do papilotek (do 3/4 ich wysokości) posypujemy odrobiną cukru i pieczemy w 200°C przez 20-25 minut.

Studzimy na kratce.

Smacznego :)
P.s. U nas znikają jeszcze ciepłe :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).