Jesienią mam ochotę na słoneczne kolory w kuchni, ocieplają pięknie
czasem przecież już szare dni. Dziś proponuję Wam przepis na bardzo
szybki obiad albo kolację. Ta potrawa jest bardzo słoneczna, kolorowa i
pyszna, a jej podstawę stanowi Królowa mojej jesiennej kuchni, czyli
dynia :) Wypróbujcie przepis koniecznie.
Składniki dla 3 osób:
Składniki dla 3 osób:
- mała dynia (u nas hokaido)
- ser kozi (u nas "kazi" w zalewie, ale możecie użyć sera który lubicie, ważne by nadawał się do zapiekania)
- olej kokosowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek
- tymianek
- świeżo zmielony pieprz
- świeżo starta gałka muszkatałowa
- szczypta soli
- szczypiorek do podania
Przygotowanie:
1. Dynię myjemy, kroimy na pół a potem w plastry, obieramy ze skórki nożem szczelinowym (nim najłatwiej).
2. Tak przygotowaną dynię układamy w wyłożonym papierem naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, posypujemy przyprawami i wsadzamy do nagrzanego do 200°C piekarnika.
Dynię piękę na tak zwany "widelec" i "oko" tzn. sprawdzam po prostu jej miękość widelcem i poziom spieczenia oceniam wzrokowo. Myślę że czas pieczenia to od 45 minut do godziny w zależność od wielkości kawałków.
W połowie pieczenia dynię posypuję serem.
Podaje skropioną oliwą i posypaną szczypiorkiem.
Smacznego :) :)