niedziela, 16 lutego 2014

Kokosanki bez mleka, masła i cukru


Kolejna ciasteczkowa propozycja dla ciasteczkowych potworów :) domowe kokosanki :) słodkie,chrupiące z wierzchu z miękkim kokosowym środkiem :) jeśli lubicie kokos to wam na pewno zasmakują :) świetna alternatywa dla pełnych konserwantów ciasteczek, które kuszą ze sklepowych półek, zatem do dzieła :)

Składniki: (na 18 średniej wielkości ciasteczek)
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 80 g płatków owsianych górskich
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 mililitrów syropu z agawy lub miodu
  • 60 mililitrów oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 150 mililitrów mleka kokosowego bio
Przygotowanie:

1. Składniki suche (mąkę, płatki, wiórki i proszek do pieczenia) umieszczamy w misce i mieszamy.

2. Do składników suchych wlewamy mokre i wszystko mieszamy łyżką

3. Odstawiamy na 5, w tym czasie włączamy piekarnik, ustawiamy temperaturę 180°C z termoobiegiem.

4. Z ciastek formujemy małe kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Ciasto jest bardzo lepkie, więc najlepiej robić to łyżką zanurzając ją każdorazowo w gorącej wodzie.

5. Ciasteczka pieczemy aż uzyskają ciemno złoty kolor. U mnie trwało to około 30 minut, czas pieczenia zależy od grubości i wielkości ciastek.

Gotowe ciacha studzimy na kratce a potem zjadamy ze smakiem. Jeśli jakieś ocaleją na następne dni to wkładamy je do metalowego pudełka i tam szczelnie zamknięte przechowujemy :)

Przepis zaczerpnięty z bloga Mama Alergika Gotuje :)

Smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).