Dziś proponuje Wam przepis, który dostałam od mojej Mamy Halinki. Zaręczam, że go polubicie. Ciasto jest proste w przygotowaniu, efektowne w wyglądzie a co najważniejsze bardzo pyszne. Wszyscy którzy lubią połączenia kruchego ciasta, owoców i bezowo - budyniowych pianek je polubią.
Składniki na ciasto (duża blacha):
- 3,5 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 margaryna lub masło
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 2 budynie śmietankowe
- szklanka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
do tego dowolne owoce: jabłka, gruszki, truskawki, borówki, brzoskwinie
Przygotowanie:
Na
samym początku myjemy owoce i przygotowujemy je w taki sposób by potem
były gotowe do użycia, jesli są to jabłka obieramy ze skórki, usuwamy
gniazda nasienne i kroimy w cieńkie plastry, tak samo postępujemu z
gruszkami i brzoskwiniami. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek,
jesli są duże kroimy w plastry, maliny lub borówki po prostu myjemy i
osuszamy.
1. W misie umieszczamy składniki na ciasto, krótko
wyrobiamy i zlepiamy. Z ciasta formujemy 2 kulki: jedną większą to
będzie spód i mniejszą to będzie wierzch ciasta. Kulki owijamy folią i
umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny.
2. Gdy ciasto będzie zmrożone,wyjmujemy większą kulke. I trzemy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Tak przygotowane ciasto, wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podpiekamy je w temperaturze 170°C.
3. W czasie gdy ciasto się piecze, białka i cukier
ubijamy na sztywną pianę. A następnie do tak ubitej piany wsypujemy
stopniowo budynie ciągle ubijając, na koniec dolewmy partiami olej,miksując pianę na wolnych obrotach,
4. Tak ubitą bezowo - budyniową pianę wylewamy na
podpieczony spód, układamy na jej wierzchu owoce i ścieramy mniejszą
kulkę ciasta.
5. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 50 minut w temperaturze 180°C. Ja piekłam do suchego patyczka :)
Ciasto jest naprawdę pyszne, więc zachęcam was do wypróbowania przepisu.