Są smaki dzieciństwa, których się nie zapomina. Ja nigdy nie zapomne puchatych ciast drożdżowych mojej Babci Jasi. Dziś sentymentalnie wróciłam do dzieciństwa i sama upiekłam dla nas pyszną mięciutką drożdżówkę. Wierzcie lub nie, ale już ją pochłoneliśmy, taka była smaczna.
Składniki (na średnią keksówkę lub małą tortownicę o średnicy 19 cm):
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajo
- pół szklanki napoju sojowego lub mleka koziego, krowiego
- szypta soli
- 40 g cukru
- 7 g drożdży suchych
- 40 g oleju rzepakowego lub 50 g roztopionego masła
- plus jedno jajo do posmarowania
Składniki na kruszonkę:
- 25 g miękkiego masła
- 5 łyżek mąki
- 3 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę zgniatamy palcami tuż przed posypaniem ciasta.
Przygotowanie:
1. Mąkę, drożdże, cukier, sól umieścić w misie i wymieszać, a nastepnie dodać mleko, jajo i wymieszać ciasto łyżką. Ważne jest to, ze jajo i mleko muszą mieć temperaturę pokojową nie mogą być wyjęte prosto z lodówki, bo zabiją drożdże.
2. Następnie do tak wymieszanego ciasta dodawać stopniowo tłuszcz (olej lub masło) i wyrabiać już dłonią ciasto.
Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne, ja by uzyskac ten efekt podsypałam je jeszcze 2 łyżkami mąki bo troszkę się kleiło.
3. Wyrobione gładkie i elastyczne ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
4. Po upływie tego czasu ciasto ponownie krótko wyrabiamy i umieszczamy w formie do pieczenia (uprzednio wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia) na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Formę przykrywamy ściereczką.
5. Wyrośnięte ciasto smarujemy jajem i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
6. Wyrośnięte i posypane kruszonką ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 180°C grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 35 minut do tzw. suchego patyczka.
7. Gotowe ciasto studzimy a nastepnie zjadamy ze smakiem.
P.s. Przyznam się szczerze ja nie czekam nigdy do wystudzenia najlepiej smakuje w towarzystwie masła i konfitruy różanej.
Jest pyszne.
Oryginalny przepis na blogu Moje Wypieki.
Smacznego.