Sezon
 na śliwki uważam za rozpoczęty :) Pyszne ciacho z czekoladową pianką i 
śliwkami na pewno skradnie wasze podniebienia, bo to połączenie idealne.
  Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Składniki na ciasto (duża blacha):
Składniki na ciasto (duża blacha):
- 3.5 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 margaryna lub masło - 250 g
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 2 budynie czekoladowe
- szklanka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
do tego śliwki
Przygotowanie:
1.
 W misie umieszczamy składniki na ciasto, krótko wyrabiamy i zlepiamy. Z
 ciasta formujemy 2 kulki: jedną większą to będzie spód i  mniejszą to 
będzie wierzch ciasta. Kulki owijamy folią i umieszczamy w zamrażarce na
 minimum 2 godziny.
2. W tym czasie przygotowujemy owoce: śliwki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy na pół.
2. W tym czasie przygotowujemy owoce: śliwki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy na pół.
3. Gdy ciasto będzie zmrożone,wyjmujemy większą kulke. I trzemy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Tak przygotowane ciasto, wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podpiekamy je w temperaturze 170°C.
3.
 W czasie gdy ciasto się piecze, białka i cukier ubijamy na sztywną 
pianę. A następnie do tak ubitej piany wsypujemy stopniowo budynie 
ciągle ubijając, na koniec dolewmy partiami olej,miksując pianę na 
wolnych obrotach,
4.
 Tak ubitą bezowo - budyniową pianę wylewamy na podpieczony spód, 
układamy na jej wierzchu śliwki skórką do dołu i ścieramy mniejszą kulkę
 ciasta.
5. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 50 minut w temperaturze 180°C. Ja piekłam do suchego patyczka :)
Jest pyszne, słodka czekoladowa pianka i lekko cierpki smak śliwek to połączenie idealne :)
Smacznego :)
Jest pyszne, słodka czekoladowa pianka i lekko cierpki smak śliwek to połączenie idealne :)
Smacznego :)
 


