poniedziałek, 22 września 2014

Racuchy pszenno - kukurydziane z bananem



W chłodne już prawie jesienne ranki i wieczory lubimy zjeść coś na ciepło, dlatego po upalnym lecie do łask wróciły racuchy. Uwielbiamy je za to, iż przygotowuje się je bardzo szybko i za to, że w zależności od dodanych dodatków wciąż potrafią zaskakiwać smakiem. Dziś zajadaliśmy się pszenno - kukurydzianymi racuchami z bananem. Są pyszniutkie, mięciutkie i puchate, dlatego przepis polecam :)

Składniki (na 1 talerz racuszków):

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 3/4 szklanki napoju ryżowego (opcjonalnie zwykłego mleka)
  • 1 jajo od kur z wolnego wybiegu
  • 3 łyżki syropu z agawy lub miodu lub opcjonalnie 2 płaskie łyżki cukru nierafinowanego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 banan
Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki poza bananem umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do połączenia. Odstawiamy na chwilkę.


2. W tym czasie myjemy  banana. Obieramy ze skórki a nastepnie ścieramy  owoc na tarce o dużych oczkach do naszej racuszkowej masy i mieszamy.


3. Racuchy smażymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni. (Nakładamy stołową łyżke ciasta, czekamy aż pojawią się bąbelki powietrza a następnie przekręcamy i smażymy z drugiej strony - placuszki po usmażeniu z wierzchu mają brązowy kolor.)

Szczerze je polecamy!!! My podaliśmy je tym razem z suszoną żurawiną i kremem czekoladowo - orzechowym. Wy możecie je zjeść choćby posypane tylko cukrem pudrem lub polane jogurtem.

Smaczego :)


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).