Mój ostatni sukces w pieczeniu babki tak mi się spodobał, że i dziś
zagościła u Nas na stole baba - tylko tym razem mocno czekoladowa.
Przepis polecam tym, którzy lubią gorzką czekoladę i kakao. No a
wielbicielom słodszych wypieków babkę proponuje zjeść w towarzystwie
jakiejś konfitury na ciepło.
Składniki:
- 125 g masła lub oleju kokosowego
- 1/2 szklanki napoju ryżowego lub mleka
- 3/4 szklanki cukru nierafinowanego
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Składniki suche przesiewamy do misy i odstawiamy.
2. Masło lub olej kokosowy, razem z cukrem i napojem ryżowym lub mlekiej podgrzewamy i rozpuszczamy a następnie studzimy.
3. Następnie do misy z suchymi składnikami wbijamy jaja i wlewamy ostudzoną mieszankę oleju, napoju ryzowego i cukru. Wszystko mieszamy do połączenia składników.
4. Tak przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C - do suchego patyczka.
Gotową babkę dekorujemy polewą czekoladową, przygotowaną z rozpuszczonej gorzkiej czekolady lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
1. Składniki suche przesiewamy do misy i odstawiamy.
2. Masło lub olej kokosowy, razem z cukrem i napojem ryżowym lub mlekiej podgrzewamy i rozpuszczamy a następnie studzimy.
3. Następnie do misy z suchymi składnikami wbijamy jaja i wlewamy ostudzoną mieszankę oleju, napoju ryzowego i cukru. Wszystko mieszamy do połączenia składników.
4. Tak przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C - do suchego patyczka.
Gotową babkę dekorujemy polewą czekoladową, przygotowaną z rozpuszczonej gorzkiej czekolady lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
P.s. przepis pochodzi z bloga przepisyjoli.pl