Dziś przepis na bezglutenowe marchewkowe podpatrzony na
fejsbukowej tablicy u mojej koleżanki Olgi :) niech Was nie zmyli, że
jak zdrowe i bezmączne to ble... to ciasto choć jest fit, to jest naprawdę
pyszne, będziemy do niego wracać :)
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
- 2 jaja od szczęśliwych kur
- 1/2 szklanki nierafinowanego cukru lub ksylitolu
- 1/2 szklanki oleju
- przyprawy ( łyżeczka cynamonu, kardamonu, imbiru)
- 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego - jeśli używacie sody 1 łyżka octu jabłkowego,
- 2 szklanki zmielonych orzechów: szklanka zmielonych migdałów i szklankachh włoskich - ja dałam 2 szklanki migdałów)
- 1/2 szklanki maki gryczanej
- 100 ml mleka ryżowego - mnie się chlapnęło więcej a ciasto i tak się udało :)
- 4 starte marchewki
Składniki na polewę:
- serek kozi biały (taki twarożkowy do smarowania) ok 100 g.
- cukier puder lub zmielony ksylitol około 1/2 szklanki
- 2 lyżki masła lub niefstrętnej margaryny
Przygotowanie:
Produkty łączymy w takiej kolejności jak są zapisane, czyli:
1. Miksyjemy jaja z cukrem
2. Następnie dodajemy do nich olej i ponownie miksujemy.
3. Do takiej masy wsypujemy partiami składniki suche, czyli zmielone orzechy, mąkę gryczaną i proszek do pieczenia i ponownie miksujemy.
4. Następnie dolewamy mleko ryżowe i dodajemy startą marchewkę i mieszamy łyżką do połączenia skladników.
5. Przekładamy do wysmarowanej i obsypanej np. wiórkami kokosowymi blaszki i pieczemy
w temeraturze 180°C. do suchego patyczka, u Olgi 30 minut, u mnie 45 - sprawdzajcie bo to zależy odpiekarnika.
Przygotowanie polewy:
Rozcieramy razem wszystkie skłdniki do połączenia łyżką lub mikserem, chłodzimy w lodówce. Tak przygotowaną polewą smarujemy ciacho, dla dekoracji można posypać żurawiną lub płatkami migdałowymi.
Ciacho pyszne :) Olga Hawryluk - dzięki za przepis :)
A wszystkim smacznego :)