Uwielbiam zdrowe i pyszne rzeczy zarazem. To ciacho takie właśnie
jest. W smaku i wyglądzie bardzo przypomina brownie. Jest niskie,
wilgotne, mocno czekoladowe... po prostu pyszne.
Składniki (na malutką tortownicę o średnicy 20 cm):
Składniki (na malutką tortownicę o średnicy 20 cm):
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 duży banan
- 4 łyżki syropu z agawy lub miodu
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1 jajo od szczęśliwych kur i 1 białko
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka ryżowego lub opcjonalnie zwykłego mleka lub jogurtu
- 3 czubate łyżki otrębów owsianych lub innych
- 1 łyżka oleju
Ważne:
jeśli chcecie by ciasto było bezglutenowe użyjcie bezglutenowego
proszku do pieczenia i ootrębów owsianych certyfikowanych lub innych
bezglutenowych.
Składniki na krem:
2 czubate łyżki serka koziego (można dodać zwykłego)
2 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru lub miodu
Przygotowanie:
1. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, można ją odrobinę posolić, wtedy szybciej odda wodę.
2. Banana blendujemy a następnie miksujemy z 1 jajkiem.
3. Białko ubijamy na pianę i odstawiamy.
4. Do bananowej masy dodajemy napój ryżowy, olej, syrop z agawy i odciśnietą z wody cukinię i mieszamy.
5. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia i otręby i mieszamy do połączenia składników.
6. Na koniec masę delikatnie łączymy z ubitym białkiem.
Składniki na krem:
2 czubate łyżki serka koziego (można dodać zwykłego)
2 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru lub miodu
Przygotowanie:
1. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, można ją odrobinę posolić, wtedy szybciej odda wodę.
2. Banana blendujemy a następnie miksujemy z 1 jajkiem.
3. Białko ubijamy na pianę i odstawiamy.
4. Do bananowej masy dodajemy napój ryżowy, olej, syrop z agawy i odciśnietą z wody cukinię i mieszamy.
5. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia i otręby i mieszamy do połączenia składników.
6. Na koniec masę delikatnie łączymy z ubitym białkiem.
Ciasto
przekładamy do wyłożonej papierem formy i wstawiamy do nagrzanego
piekarnika do 180 °C. Pieczemy około 45 minut do suchego patyczka.
Gotowe ciasto można udekorować kremem powstałym z utartego twarożku, masła i cukru pudru lub miodu i oprószyć migdałami.
Ciasto należy do niskich, wilgotnych, a jednocześnie lekkich i nieprzyzwoicie pysznych :). Zdrowie idzie tu w parze ze smakiem więc polecam :)
Smacznego :)
Gotowe ciasto można udekorować kremem powstałym z utartego twarożku, masła i cukru pudru lub miodu i oprószyć migdałami.
Ciasto należy do niskich, wilgotnych, a jednocześnie lekkich i nieprzyzwoicie pysznych :). Zdrowie idzie tu w parze ze smakiem więc polecam :)
Smacznego :)