poniedziałek, 15 grudnia 2014

Jaglane ciasto pomarańczowe bez mleka i mąki


Czym byłyby Święta bez sernika? Zapytają niektórzy. Tymczasem są osoby uczulone na nabiał i o serniku światecznym mogą tylko pomarzyć. Z myślą o nich wymyśliłam sobie przepis na jaglany "sernik" pomarańczowy. Smakuje pysznie a w wykonaniu jest banalnie prosty. I do tego, tak jak on pachnie...

Składniki (na najmniejszą tortownicę o średnicy 20 cm):
  • 1 duża pomarańcza
  • 3 szklanki ryżowego napoju roślinnego lub opcjonalnie zwykłego mleka
  • około 3/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 i 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 3/4 szklaki cukru pudru lub 4 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 1/2 szklanki rodzynek plus wrzątek do namoczenia

Przygotwanie:

1. Pomarańczę myjemy, parzymy  gorącą wodą a następnie umieszczamy w całości razem ze skórką w  garnku z wodą i od momentu wrzenia gotujemy około 60 minut do miękkości.

2. Ugotowaną pomarańczę wyjmujemy z wody i blendujemy na gładką masę.

3. Kaszę płuczemy na sicie a następnie wkładamy do gotującego się napoju ryżowego lub opcjonalnie zwykłego mleka i gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minut. By uniknąć przypalenia co jakiś czas zerkamy na kaszę i mieszamy, gdy mleko się wygotuje podlewamy sokiem pomarańczowym.

4. Do ugotowanej kaszy dodajemy zblendowaną pomarańczę, cukier puder i blendujemy na względnie gładką masę. Gdyby masa była za "sucha"dolewamy odrobinę soku pomarańczowego - u mnie jednak nie było takiej potrzeby.

5. Rodzynki moczymy chwilę we wrzątku, następnie odsączamy je na sicie, dodajemy do jaglano -pomarańczowej masy i mieszamy całość łyżką do połączenia.

6. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem lub masłem formy i pieczemy w temperaturze 180 °C i włączonym termooobiegu lub grzaniu góra - dół przez około 50 minut.

Gotowe ciasto studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika a następnie wyjmujemy na paterę, dekorujemy cukrem pudrem lub gorzką czekoladą.

Kroimy dopiero po wystudzeniu, bo tylko wtedy zachowuje formę.

Ciacho jest naprawdę pyszne i bardzo pomarańczowe. Dumna jestem z niego bardzo, bo pomysł na nie powstał w mojej głowie z połączenia Hiszpańskiego ciasta pomarańczowego i kokosanki. (przepisy na te 2 ciasta znajdziecie także na moim blogu).

Smacznego :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).