poniedziałek, 29 lipca 2013

Naleśniki


Zwykle najprostsze rozwiązania są najsmaczniejsze. Dlatego u nas dziś na kolację, naleśniki serwowane z domowymi konfitrurami, kefirową polewą i cukrem pudrem. Pychota: :) :)

Naleśniki

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru brązowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
Przygotowanie:

W jednym naczyniu zmiksować lub wymieszać mąkę, 2 zółtka, cukier, mleko i wodę.

W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek.

Gdy piana będzie gotowa delikatnie wymieszać ją z ciastem. Po połączeniu wszystkich składników, nalezy sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco lejące, jesli nie należy dolać wody.

Z gotowego ciasta usmażyć na delikatnie natłuszczonej, rozgrzanej patelni naleśniki.

My zajadaliśmy naleśniki z konfiturą porzeczkową, dżemem czereśniowym, kefirem i cukrem pudrem. Wy możecie je podawać według własnej fantazji. Do moich ulubionych nalesnikowych dodatkow należą: czekolada, banany, powidła śliwkowe i prażone na patalni jabłka.
Dodajcie do nich to co Wam akurat w duszy gra :)

Smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).