Zwykle najprostsze rozwiązania są
najsmaczniejsze. Dlatego u nas dziś na kolację, naleśniki
serwowane z domowymi konfitrurami, kefirową polewą i cukrem pudrem.
Pychota: :) :)
Naleśniki
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżki cukru brązowego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
Przygotowanie:
W jednym naczyniu zmiksować lub
wymieszać mąkę, 2 zółtka, cukier, mleko i wodę.
W drugim naczyniu ubić na sztywno
pianę z białek.
Gdy piana będzie gotowa delikatnie
wymieszać ją z ciastem. Po połączeniu wszystkich składników,
nalezy sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco lejące, jesli nie
należy dolać wody.
Z gotowego ciasta usmażyć na
delikatnie natłuszczonej, rozgrzanej patelni naleśniki.
My zajadaliśmy naleśniki z konfiturą
porzeczkową, dżemem czereśniowym, kefirem i cukrem pudrem. Wy
możecie je podawać według własnej fantazji. Do moich ulubionych
nalesnikowych dodatkow należą: czekolada, banany, powidła śliwkowe
i prażone na patalni jabłka.
Dodajcie do nich to co Wam akurat w
duszy gra :)
Smacznego :)