środa, 31 lipca 2013

Drożdżówki z białym serem



Chyba każdy jako dziecko ja uwielbial.:) Jej wysokość - bułeczka drożdżowa :) Dlatego dziś ponownie zagościła w naszym domu. Słodka, sycąca, puszysta, po prostu pyszna. Ciasto wychodzi naprawdę idealnie. Sprobujcie, a nie pożałujecie :)

Składniki (na około 12 wiekszych drożdżówek):
  • 500g mąki pszennej
  • 21g suchych drożdży lub 42g świeżych
  • 20g miodu
  • 2 jajka
  • 250g mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 75g miękkiego masła 
Składniki na masę serową:
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 400g sera twarogowego
  • starta skórka z cytryny
Przygotowanie:

Mieszamy mleko, miód i 2 jajka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z drożdżami suchymi, miękkie masło i sól. Wyrobiamy ciasto,w razie potrzeby podsypujac jeszcze mąką. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i ładnie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykryte lnianą sciereczką, do podwojenia objętości.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie serowe. Do naczynia wkładamy wszystkie potrzebne na masę składniki i ucieramy robotem kuchennym.

Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego kulki na bułeczki o masie około 50 - 60g każda. Odrobinę je spłaszczamy. Odkładamy je na wyłożoną papierem blaszkę na 20 minut, przykrywamy sciereczką i czekamy aż odrobinę urosną.  Po tym czasie przy pomocy szklanki lub kieliszka robimy w każdej bułeczce wgłębienie i nakładamy do niego nadzienie serowe. Na koniec smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC.

Bułeczki sa pyszne, wiec zachecam Was do pieczenia :)
I życzę smacznego :)
Inspiracja na nie pochodzi od  niezastąpionej Pani Doroty z Moich Wypieków



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).