Dziś na deser lekka jak
puch, chrupiąca beza, słodka i delikatna bita śmetana a do tego maliny i
borówki. Czyli tort bezowy w roli głównej :):) Ja osobiście uwielbiam
takie lekkie, letnie desery. Mam nadzieję, że wy też :)
Składniki:
Beza:
Przygotowanie bezy:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy masa będzie ubita na sztywno, dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru i dalej miksujemy do wyczerpania cukru. Na koniec ubijamy całość z 1 łyżeczką soku z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na nim okrąg o średnicy 20 cm i wykładamy na niego naszą masę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 120°C
Przygotowanie masy:
Kiedy beza jest już gotowa i się studzi. Ubijamy z cukrem i śmietanfixem śmietanę kremówkę na sztywno. Gotową masę wykładamy na przestudzoną bezę i dekorujemy owocami.
Dla miłośników bardzo słodkiego smaku polecam starcie na wierzch białej czekolady :) Wtedy będzie naprawdę słodko :)
Smacznego :)
Składniki:
Beza:
- 2 białka
- 8 łyżek cukru brązowego lub opcjonalnie białego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- śmietanfix
- owoce: maliny i borówki
Przygotowanie bezy:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy masa będzie ubita na sztywno, dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru i dalej miksujemy do wyczerpania cukru. Na koniec ubijamy całość z 1 łyżeczką soku z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na nim okrąg o średnicy 20 cm i wykładamy na niego naszą masę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 120°C
Przygotowanie masy:
Kiedy beza jest już gotowa i się studzi. Ubijamy z cukrem i śmietanfixem śmietanę kremówkę na sztywno. Gotową masę wykładamy na przestudzoną bezę i dekorujemy owocami.
Dla miłośników bardzo słodkiego smaku polecam starcie na wierzch białej czekolady :) Wtedy będzie naprawdę słodko :)
Smacznego :)