sobota, 19 października 2013

Chleb z suszonymi pomidorami bez wyrabiania

Dziś u nas na śniadaniowym stole gości kolejne odkrycie chlebowe :) chleb z suszonymi pomidorami bez wyrabiania. Nie licząc 2 godzinnego leżakowania, chleb przygotujecie w 15 minut. A uwierzcie mi, że efekt, przejdzie wasz najśmielsze oczekiwania  :) bo chlebek jest taki jak trzeba. Inspirację na ten chleb zaczerpnęłam ze strony, do której link znajdziecie tutaj. Dokonałam drobnej modyfikacji i mam swój pyszny chlebek z włoskim akcentem. :)

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 mililitrów ciepłej wody (temperatura wody jest ważna, nie może być gorąca ani zimna, bo inaczej "zabije" drożdże)
  • 1 łyżka oliwy tej w której były suszone pomidory
  • 6 plastrów suszonych pomidorów z zalewy
Przygotowanie:

1. Pomidory pokroić na drobne kawałki.

2. Skłądniki sypkie: mąkę, drożdże,sól i cukier włożyć do jednej miski i wymieszać.

3. Dodać do nich pokrojone suszone pomidory, oliwę i wodę i wymieszać drewanianą łyżką do połączenia składników. 

4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce (okolice kaloryfera - jednak nie przy samym kaloryferze) do wyrośnięcia. 

5. Pod koniec rośnięcia ciasta włączyć piekarnik, wstawić do niego naczynie żaroodporne (ważne, żeby miało przykrywkę!!!) i ustawić temperaturę 245°C, grzanie góra - dół.

5. Po upływie tego czasu ciasto wymieszać łyżką, w celu odgazowania,by znowu opadło i gdy piekarnik i naczynie będą już gorące przelać ciasto do naczynia, pomagając sobie łyżką.

6. Chleb piec pierwsze 5 minut bez przykrycia, następnie kolejne 25 minut z pokrywką. Po upływie 25 minut pokrywkę zdejmujemy i pieczemy kolejne 20 minut bez przykrycia. Mniej więcej w połowie ostatniego czasu pieczenia przykrywamy naczynie papierem do pieczenia lub folią aluminiową, żeby chleb na wierzchu nie szcierniał.

7. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i studzić tak chleb około 10 minut.Po tym czasie chleb wyjąć i studzić na kratce.

Chlebek jest pyszny, najlepiej kroi się drugiego dnia. Około 3 dni zachowa swoją świeżość, ale u nas jak mam być szczera znika od razu. Idealny jako dodatek do past, kremowych zup. A najpyszniejszy saute lub w towarzystwie samego masła :)

Polecam i życzę Wam smacznego :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).