Na szybko
przyrządzone ciasto do sobotniej kawki :) bo tak jakoś dziwnie by było
zjeść obiad i nie poprawić go deserem :) :) więc oto jest gruszkowe
ciastko,wolne od laktozy w sam raz dla Matki karmicielki :) Przepis dedykuję Justynie, która prosiła o coś z gruszkami.
Składniki:
(na małą tortownice o średnicy 20 cm, lub małą formę o tej samej długości)
- 160 g mąki pszennej
- 85 g cukru brązowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki waniliowego mleka sojowego
- 1 jajo od kur z wolnego wybiegu
- 2 gruszki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Formę wysmarować tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180°C pieczenie góra-dół.
3. Gruszki umyć, obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w piórka
4. W jednym naczyniu wymieszać ze sobą składniki suche: mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
5. W drugim naczyniu zmiksować składniki mokre: mleko, olej i jajo.
6. Połączyć składniki mokre i suche ze sobą, miksując.
7. Przełożyć ciasto do blachy, ułożyć na wierzchu wcześniej przygotowane gruszki i posypać cukrem brązowym.
8. Wstawić do piekarnika i piec okolo 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
9. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. U nas zniknęło jeszcze ciepłe.
Smacznego :) :)