niedziela, 13 października 2013

Ciasto gruszkowe

Ciasto z gruszkami
Na szybko przyrządzone ciasto do sobotniej kawki :) bo tak jakoś dziwnie by było zjeść obiad i nie poprawić go deserem :) :) więc oto jest gruszkowe ciastko,wolne od laktozy w sam raz dla Matki karmicielki :)  Przepis dedykuję Justynie, która prosiła o coś z gruszkami.

Składniki:

(na małą tortownice o średnicy 20 cm, lub małą formę o tej samej długości)
  • 160 g mąki pszennej
  • 85 g cukru brązowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki waniliowego mleka sojowego
  • 1 jajo od kur z wolnego wybiegu
  • 2 gruszki
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Formę wysmarować tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180°C pieczenie góra-dół.

3. Gruszki umyć, obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w piórka

4. W jednym naczyniu wymieszać ze sobą składniki suche: mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

5. W drugim naczyniu zmiksować składniki mokre: mleko, olej i jajo.

6. Połączyć składniki mokre  i suche ze sobą, miksując.

7. Przełożyć ciasto do blachy, ułożyć na wierzchu wcześniej przygotowane gruszki i posypać cukrem brązowym.

8. Wstawić do piekarnika i piec okolo 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

9. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. U nas zniknęło jeszcze ciepłe.

Smacznego :) :)

Ciasto z gruszkami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).