Uzależniłam
się od pieczenia chleba. Nie ma nic pyszniejszego niż pieczywo z
domowej piekarni, uwierzcie. :) Dziś na śniadanie testujemy smak chleba
pieczonego z dodatkiem oliwek. Polecam Wam tę propozycję, bo chleb
pyszny a zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia cudny :)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 350 mililitrów ciepłej wody (temperatura wody jest ważna, nie może być gorąca ani zimna, bo inaczej "zabije" drożdże)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 9 oliwek
Przygotowanie:
1. Oliwki pokroić w plasterki.
2. Skłądniki sypkie: mąkę, drożdże,sól i cukier włożyć do jednej miski i wymieszać.
3. Dodać do nich pokrojone suszone oliwki, oliwę z oliwek i wodę i wymieszać drewanianą łyżką do połączenia składników.
4.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce
(okolice kaloryfera - jednak nie przy samym kaloryferze) do
wyrośnięcia.
5.
Pod koniec rośnięcia ciasta włączyć piekarnik, wstawić do niego
naczynie żaroodporne (ważne, żeby miało przykrywkę!!!) i ustawić
temperaturę 245°C, grzanie góra - dół.
5.
Po upływie tego czasu ciasto wymieszać łyżką, w celu odgazowania,by
znowu opadło i gdy piekarnik i naczynie będą już gorące przelać ciasto
do naczynia, pomagając sobie łyżką.
6.
Chleb piec pierwsze 5 minut bez przykrycia, następnie kolejne 25 minut z
pokrywką. Po upływie 25 minut pokrywkę zdejmujemy i pieczemy kolejne 20
minut bez przykrycia. Mniej więcej w połowie ostatniego czasu pieczenia
przykrywamy naczynie papierem do pieczenia lub folią aluminiową, żeby
chleb na wierzchu nie szcierniał.
7.
Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i studzić tak
chleb około 10 minut. Po tym czasie chleb wyjąć i studzić na kratce.
Chlebek jest idealny. Cudownie pasuje jako dodatek do twarożku z oliwkami i czosnkiem. Lub po prostu z samym masłem.
Polecam
I życzę Wam smacznych wypieków :)