wtorek, 22 października 2013

Włoski chlebek bananowy Nigelli

W niedziele musi być słodko. Dlatego u nas na stole zagościł w biegu przygotowany włoski chlebek bananowy Nigelli. Przepis pochodzi z książki "Włoskie inspiracje Nigellisima" Nigelli Lawson. Skradł moje serce pysznym smakiem i tym, że nie zawiera laktozy, więc spokojnie moga go ze smakiem wcinać osoby uczulone na mleko krowie. Do tego ma w sobie bardzo dobry tłuszcz - olej rzepakowy, więc można się bezkarnie objadac tym smakołykiem :) Polecam :)

Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 150 mililitrów oleju (w oryginalnym przepisie bezwonnego w moim rzepakowego,bo cenię go za składniki odżywcze)
  • 2 jaja od kur z wolnego wybiegu
  • 150 g cukru
  • 175 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej (w orginalnym przepisie 1/2 łyżeczki)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Banany myjemy, obieramy ze skórki, kroimy i rozgniatamy widelcem lub blenderem.

2. Keksówkę o wymiarach 26 cm smarujemy olejem i odstawiamy.

3. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 175° grzanie góra - dół.

4. Banany miksujemy z ekstraktem waniliowym, olejem i solą.

5. Następnie dodajemy cukier i jaja i miksujemy do połaczenia składników.

6. Na koniec wsypujemy kawę, mąkę i sodę oczyszczoną i miksujemy, aż składniki utworzą jednolitą masę.

7. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 175°C przez około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Z podanych proporcji mozna tez upiec muffiny - 12 sztuk, ale trzeba je piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut.

Chlebek, jest pyszny, słodki i sycący. W naszej szerokości geograficznej nazwiemy go raczej ciastem. Świetnie sprawdzi się na słodkim śniadaniu i w porze deseru.

Smacznego :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).