To mój absolutny
Hit!!! :) po prostu pokochaliśmy tą zupę :) jestem pewna, że z Wami też
tak będzie. Powodów mojej miłości do zupy kremu z cukinii jest kilka. Po
pierwsze jest ona bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, po drugie nie
wymaga wyszukanych przypraw, doprawiona solą, pieprzem i odrobiną oleju
rzepakowego smakuje i tak obłędnie. Po trzecie jest zdrowa i
najważniejsze pyszna. Ugotujcie i sprawdźcie sami. Przepis pochodzi od
niezawodnej w kuchni mojej Mamy Halinki :)
Składniki na zupę dla 2 osób:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 średniej wielkości marchewka
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- gruby plaster pora
- kawałek selera
- kawałek pietruszki
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól i inne przyprawy
Przygotowanie:
1. Warzywa umyć, obrać i pokroić w grubszą kostkę lub plastry.
2. Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, polewamy olejem rzepakowym,
posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusimy, aż cukinia
zmięknie.
3. W tym samym czasie w garnku gotujemy marchewkę,ziemniaki, pora, selera, pietruszkę razem z przyprawami. (warzywa zalewamy wodą tylko do ich przykrycia)
4. Gdy ziemniaki i marchewka zmiękną dodajemy do nich cukinię z patelni wraz z olejem rzepakowym i jeszcze chwile gotujemy.
5. Na koniec zupę blendujemy na krem - przed zblendowaniem warto wyłowić liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego).
6. Doprawiamy do smaku, choć wiele nie trzeba, bo sama w sobie jest pyszna.
Podajemy z kostkami fety, posypaną świeżo zmielonym pieprzem i pieczywem.
Ugotujcie, nie pożałujecie, będzie pyszne.
Smacznego :)