Poranki są coraz bardziej pochmurne, zbyt mało w nich słońca a
zbyt dużo chłodu, żeby ochoczo wynurzyć się spod kołdry. Dlatego
sniadania powinny być coraz słodsze i bardziej sycące. Chlebek bananowy
Sophie Dahl pomoże rozbudzić największego śpiocha i osłodzi najbardziej
pochmurny poranek. Wystarczy mu dla towarzystwa masło i kubek parującej
kawy lub herbaty. Będziecie oczarowani :) :) wypróbujcie ten przepis bo
jest on bardzo uniwersalny, sprawdza się tez podany jako ciasto
bananowe do popołudniowej kawy.
Składniki:
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180°C pieczenie góra - dół lub 160°C z termoobiegiem.
Smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną keksowkę o długości 20 cm.
Banany myjemy, oobieramy ze skórki, kroimy w plastry i rozgniatamy blenderem. W drugim naczyniu miksujemy jajo.
Do rozgniecionych bananów dodajemy cukier, jajo i aromat waniliowy. Miksujemy. Następnie dodajemy szczyptę soli i sodę i ponownie miksujemy.
Na koniec do masy dosypujemy stopniowo makę i miksujemy do połączenia składników.
Gotowe ciasto wlewamy do formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę.
Następnie wyjmujemy i czekamy do ostygnięcia.
A potem zajadamy ze smakiem z odrobiną masła na słodkie śniadanie lub z konfiturą jako ciasto na popołudniowy deser :)
Smacznego :) :)
Składniki:
- 75 g miękkiego masła plus trochę do wysmarowania formy
- 4 dojrzałe banany
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 170 g mąki orkiszowej
- szczypta soli
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180°C pieczenie góra - dół lub 160°C z termoobiegiem.
Smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną keksowkę o długości 20 cm.
Banany myjemy, oobieramy ze skórki, kroimy w plastry i rozgniatamy blenderem. W drugim naczyniu miksujemy jajo.
Do rozgniecionych bananów dodajemy cukier, jajo i aromat waniliowy. Miksujemy. Następnie dodajemy szczyptę soli i sodę i ponownie miksujemy.
Na koniec do masy dosypujemy stopniowo makę i miksujemy do połączenia składników.
Gotowe ciasto wlewamy do formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę.
Następnie wyjmujemy i czekamy do ostygnięcia.
A potem zajadamy ze smakiem z odrobiną masła na słodkie śniadanie lub z konfiturą jako ciasto na popołudniowy deser :)
Smacznego :) :)