Ciasto marchewkowo - ananasowe na szybko zrobione do
dopołudniowej kawki :) pyszne i robi się w mig :) więc polecam. Jest
takie jak trzeba: wilgotne, puszyste, słodkie. A co dla mnie
najważniejsze wolne od laktozy, której teraz jako Matka Karmicielka
spożywać nie mogę. Upieczcie sami, nie bedziecie żałować :)
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka pokrojonego drobno ananasa
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jaja
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 1 szklanka cukru brązowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180 st. pieczenie góra - dół.
Tortownice o średnicy 23 cm smarujemy olejem i posypujemy bułką tarą lub kaszą manną.
Składniki suche: mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy w jednej misce.
Miksujemy jaja a następnie dolewamy do nich olej rzepakowy i ponownie miksujemy.
Do składników mokrych wsypujemy stopniowe skladniki suche i ponownie miksujemy.
Na końcu do powstałej masy dodajemy startą marchewkę i ananasy i mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180°C przez 45 minut.
Gotowe ciasto dekorujemy. Najlepiej smakuje z polewą z białej
czekolady, ale ponieważ ja nie mogę chwilowo jeść produktów mlecznych
posypałam je po prostu cukrem pudrem i też było pyszne :)
Smacznego :)