Dzisiejszy dzień upływa pod znakiem pomidora :) bo mamy dzień
suszenia pomidorów :) A, że suszy się jedynie miąższ ze skórką, to
trzeba było coś zrobić z wydrążonymi środkami. I tak powstał pyszny,
sycący, pikantny i bardzo gęsty krem z pomidorów. Jedna z moich
ulubionych rozgrzewających zup.
Składniki na zupę dla 2 osób.
- środki z 1 kg pomidorów lub po prostu 1 kg pomidorów, jeśli akurat ich nie suszycie
- pół litra bulionu warzywnego (patrz zupa ogórkowa lub porady jak ugotowac bulion warzywny)
- feta
- suszona bazylia
- pieprz
- olej rzepakowy
opcjonalnie chleb do przygotowania z niego małych grzanek
Przygotowanie:
Środki z pomidorów wrzucamy do rondla z grubym dnem. Jeśli nie
suszycie tego dnia pomidorów i korzystacie z całych, to wcześniej jej
sparzcie, obierzcie ze skórki i pokroicie w kostkę.
Pomidory podlewamy odrobiną oleju rzepakowego i podsmażamy. W trakcie
przyprawiamy do smaku suszoną bazylią, pieprzem. Sól nie jest potrzebna
bo odrobina fety doda słonego posmaku. Dodajemy odrobinę fety, żeby
oddała pomidorom swój słony smak.
Na koniec zalewamy pomidorki bulionem warzywnym, zagotowujemy. Gotową zupę miksujemy blenderem.
Można podawać z przygotowanymi wcześniej chlebowymi grzankami lub z kawałkami pokruszonej fety i listkiem bazylii lub mięty.
P.s.: Jak przygotować grzanki??
2 kromki chleba pokrój w małą kostkę, włóż na patelnię z odrobiną
oleju rzepakowego i przyprawami: suszoną bazylią i odrobiną soli.
Podsmaż, aż chleb się zarumieni.
Kremowa zupa pomidorowa to moja ulubiona, zwłaszcza w pochmurne jesienne dni!!
Smacznego :)