Na dworze zimno, brrr..., więc to znak, że rozpoczął się sezon na
rozgrzewające, sycące zupy :) :) wczoraj zajadaliśmy ogórkową według
Maminego przepisu. To wspomnienie smaku dzieciństwa. uwielbiałam ten
moment, kiedy wpadałam do domu po szkole a w garnku bulgotała zupa :) to
był znak, że Mama tego dnia jest w domu. Ech pyszne miałam dzieciństwo,
pyszne :) :)
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
- ogórki kiszone (ich liczba zależy od ich wielkości i od tego jak kwaśną zupę preferujecie)
- ziemniaki (ich liczba zależy od tego jak gęstą zupę lubicie)
- śmietana 18%
Składniki na bulion warzywny:
- por
- 1 marchewka
- połówka selera
- korzeń pieruszki
- mały kawałek kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Warzywa umyć. Marchewkę, pietruszkę, selera,cebulę, obrać, ale nie kroić i zostawić w całości, podobnie jak kapustę.
Umyte i oczyszczone warzywa zalać litrem wody, dodać przyprawy i
gotować na wolnym ogniu około 1 godziny, do momentu, aż warzywa będą
miękkie i oddadzą swój smak bulionowi.
Gdy bulion będzie gotowy, łyżką cedzakową wyjmujemy marchewkę
pietruszkę, selera, kapustę i cebulę, chyba, że lubisz jak w zupie pływa
dużo różnorodnych warzyw, wtedy je zostaw, ale pamiętaj by przed
gotowaniem je pokroić.
Jesli macie wczesniej przygotowany bulion z warzyw lub z kurczaka po prostu pomijacie ten etap.
Do bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w plastry 2 marchewki. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórki kiszone.
Gdy warzywa są miękkie dodajemy do bulionu starte ogórki i odrobinę kwaśnego soku ogórkowego ze słoika.
Gotujemy chwilkę.
Na koniec,wlewamy odrobine zupy do małej miseczki i rozprowadzamy w
niej śmietanę. Potem zawartość miseczki wlewamy do gotującej się zupy. W
ten sposób unikniecie zważenia śmietany.
Gotową zupę przyprawiamy do smaku.
Smacznego :) :) :)