Dziś kolejny przepis na
ciasteczka w stylu fit i vege :) wypróbujcie przepis bo są pyszne,
szczególnie wtedy gdy są jeszcze ciepłe :) Ja pożarłam dzisiaj kilka bez
wyrzutów sumienia, bo takie słodkości to samo zdrowie. Ciastka nie
zawierają w sobie mąki ani masła, więc będą świetne dla tych, którzy
trzymają linię, albo dla alergików. Nie słodzone a są słodziutkie.
Pyszne po prostu i żadne inne ciastka ze sklepowych półek się do nich
nie umywają. Kradną serca nie tylko smakiem ale i pięknym słodkawym,
kokosowym zapachem, który unosi się podczas pieczenia po całym domu :)
Składniki (na około 20 ciasteczek):
Składniki (na około 20 ciasteczek):
- 1 puszka mleka kokosowego (najlepiej tego bio - jest naprawdę smaczniejsze) - 400 militrów
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki pokrojonych suszonych moreli
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- 3 łyżki syropu z agawy lub miodu
Przygotowanie:
1. Mleko przelewamy do garnka, dodajemy syrop z Agawy lub miód i podgrzewamy tak by było ciepłe.
2. W misce mieszamy płatki owsiane i sezam a następnie zalewamy to ciepłym mlekiem, mieszamy łyżką do połączenia i odstawiamy na jakieś 15 - 20 minut aż płatki nasiąkną mlekiem.
3. W tym czasie przygotowujemy bakalie: kroimy morele na drobne kawałki i mieszamy z żurawiną i słonecznikiem.
4. Następnie przesypujemy bakalie do masy z płatków owsianych i sezamu i mieszamy wszystko dłonią.
5. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 200°C i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
6. Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. A następnie spłaszczamy je widelcem. Ja lepię małe ciasteczka i dobrze je spłaszczam bo z doświadczenia wiem, że wtedy są bardziej chrupiące po upieczeniu. Im grubsze ciasteczko tym będzie ono bardziej miękkie i wilgotne. Zadecydujcie sami jakie wolicie.
7. Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut lub odrobinę dłużej - do zezłocenia.
8. Gotowe studzimy na blaszce lub zjadamy jeszcze ciepłe :)
Są pyszne, więc szczerze polecam!!!
Smacznego :)
1. Mleko przelewamy do garnka, dodajemy syrop z Agawy lub miód i podgrzewamy tak by było ciepłe.
2. W misce mieszamy płatki owsiane i sezam a następnie zalewamy to ciepłym mlekiem, mieszamy łyżką do połączenia i odstawiamy na jakieś 15 - 20 minut aż płatki nasiąkną mlekiem.
3. W tym czasie przygotowujemy bakalie: kroimy morele na drobne kawałki i mieszamy z żurawiną i słonecznikiem.
4. Następnie przesypujemy bakalie do masy z płatków owsianych i sezamu i mieszamy wszystko dłonią.
5. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 200°C i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
6. Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. A następnie spłaszczamy je widelcem. Ja lepię małe ciasteczka i dobrze je spłaszczam bo z doświadczenia wiem, że wtedy są bardziej chrupiące po upieczeniu. Im grubsze ciasteczko tym będzie ono bardziej miękkie i wilgotne. Zadecydujcie sami jakie wolicie.
7. Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut lub odrobinę dłużej - do zezłocenia.
8. Gotowe studzimy na blaszce lub zjadamy jeszcze ciepłe :)
Są pyszne, więc szczerze polecam!!!
Smacznego :)