piątek, 17 stycznia 2014

Ciasteczka bananowe bez mąki i masła

Kocham słodkości, niezmiennie od lat. Żeby były zdrowsze i żebym nie musiała ich sobie odmawiać robię je sama :) Przekazuje Wam dziś mój tajny przepis na pyszne, słodkie i pełne zdrowych ziarenek ciasteczka bananowe. Wypróbujcie go będziecie zachwyceni :)
 
Skłądniki:
  • 400 g płatków owsianych (najlepiej górskich, ale ja tym razem takich nie miałam i też było ok)
  • 3 łyżeczki cynamonu 
  • 20 g ziaren sezamu 
  • 30 g ziaren siemienia lnianego 
  • 40 g syropu z agawy lub miodu 
  • 3 banany
Przygotowanie:

1. Płatki, sezam i siemię lniane wsypujemy do miski i mieszamy.

2. W naczyniu blendujemy 3 banany, nastepnie do bananowego musu wlewamy syrop z Agawy, cynamon i mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.

3. Do bananowego musu wsypujemy składniki suche i mieszamy wszystko dłonią do połączenia składników. Jeśli masa za mało się skleja możemy dolac odrobinę syropu z agawy.

4. Z gotowej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego a następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy . Ja z tej masy lepię mniejsze ciasteczka, wtedy fajniej się przypiekają, mają rumiany kolor i są chrupkie w smaku.

5. Gotowe ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180°C około 20-25 minut.

Są naprawdę pyszne i bardzo zdrowe. Po jednym takim ciastku świat od razu wydaje się być lepszy :)

Smacznego :) 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).