Kolejny przepis na chleb do wypróbowania dla tych co lubią domowe
pieczywo. Piegusek - czyli pszenny chleb z makiem. Przepis zdecydowanie
polecam, bo chlebek jest pyszny: ma chrupiącą skórkę i jest puszysty i
lekki w środku. Świetnie się sprawdza jako dodatek zarówno do słodkich
jak i do wytrawnych kanapek. Noi cieszy oczy tak jak każde piegi :)
Składniki:
Składniki:
- 650 g mąki pszennej (plus 25 g do podsypania)
- 40 g maku
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych
- 375 militrów ciepłego napoju sojowego Alpro o smaku waniliowym (opcjonalnie dla tych co mogą jeść przetwory z mleka krowiego zwykłego mleka lub wody)
- 50 g oleju rzepakowego (opcjonalnie roztopionego masła)
- 1 rozkłócone jajo
Przygotowanie:
1. Składniki suche umieścić w misie i wymieszac łyżką, dodać ciepły napój sojowy, jajo i olej i wymieszać łyżką do połączenia składników a następnie zagnieść na gładkie, elatyczne ciasto podsypująć dodatkowymi 25 g maki.
2. Gładkie ciasto włożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
3. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je krótko i wkładamy do nasmarowanej olejem keksówki formując bochenek (wymiary 29 na 10 cm) lub 2 mniejsze bo chleb rośnie jak szalony) i odstawiamy ponownie na pół godziny żeby urosło.
4. W tym czasie włączmy piekarnik i ustawiamy temperaturę 230°C, grzanie góra - dół.
5. Gdy chleb urośnie smarujemy go rozkłóconym jajkiem (lub opcjonalnie mlekiem) i wkładamy do piekarnika, po 15 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 25-30 minut.
6. Gotowy chleb studzimy na kratce pod ściereczką.
Chlebek jest bardzo smaczny :) zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Inspirację na to pieczywo znalazłam u Pani Doroty z bloga Moje wypieki, ale jako, iż nie jadam produktów mleka krowiego przepis zmodyfikowałam i pozmieniałam kilka składników.
Mimo to chleb się udał i smakował wyśmienicie, dlatego i wam go polecam :)
1. Składniki suche umieścić w misie i wymieszac łyżką, dodać ciepły napój sojowy, jajo i olej i wymieszać łyżką do połączenia składników a następnie zagnieść na gładkie, elatyczne ciasto podsypująć dodatkowymi 25 g maki.
2. Gładkie ciasto włożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
3. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je krótko i wkładamy do nasmarowanej olejem keksówki formując bochenek (wymiary 29 na 10 cm) lub 2 mniejsze bo chleb rośnie jak szalony) i odstawiamy ponownie na pół godziny żeby urosło.
4. W tym czasie włączmy piekarnik i ustawiamy temperaturę 230°C, grzanie góra - dół.
5. Gdy chleb urośnie smarujemy go rozkłóconym jajkiem (lub opcjonalnie mlekiem) i wkładamy do piekarnika, po 15 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 25-30 minut.
6. Gotowy chleb studzimy na kratce pod ściereczką.
Chlebek jest bardzo smaczny :) zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Inspirację na to pieczywo znalazłam u Pani Doroty z bloga Moje wypieki, ale jako, iż nie jadam produktów mleka krowiego przepis zmodyfikowałam i pozmieniałam kilka składników.
Mimo to chleb się udał i smakował wyśmienicie, dlatego i wam go polecam :)