niedziela, 26 stycznia 2014

Piegusek - chleb pszenny z makiem

Kolejny przepis na chleb do wypróbowania dla tych co lubią domowe pieczywo. Piegusek - czyli pszenny chleb z  makiem. Przepis zdecydowanie polecam, bo chlebek jest pyszny: ma chrupiącą skórkę i jest puszysty i lekki w środku. Świetnie się sprawdza jako dodatek zarówno do słodkich jak i do wytrawnych kanapek. Noi cieszy oczy tak jak każde piegi :)
 
Składniki:
  • 650 g mąki pszennej (plus 25 g do podsypania)
  • 40 g maku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych
  • 375 militrów  ciepłego napoju sojowego Alpro o smaku waniliowym (opcjonalnie dla tych co mogą jeść przetwory z mleka krowiego zwykłego mleka lub wody)
  • 50 g oleju rzepakowego (opcjonalnie roztopionego masła)
  • 1 rozkłócone jajo
Przygotowanie:

1. Składniki suche umieścić w misie i wymieszac łyżką, dodać ciepły napój sojowy, jajo i olej i wymieszać łyżką do połączenia składników a następnie zagnieść na gładkie, elatyczne ciasto podsypująć dodatkowymi 25 g maki.

2. Gładkie ciasto włożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.

3. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je krótko i wkładamy do  nasmarowanej olejem keksówki formując bochenek (wymiary 29 na 10 cm) lub 2 mniejsze bo chleb rośnie jak szalony) i odstawiamy ponownie na pół godziny żeby urosło.

4. W tym czasie włączmy piekarnik i ustawiamy temperaturę 230°C, grzanie góra - dół.

5. Gdy chleb urośnie smarujemy go rozkłóconym jajkiem (lub opcjonalnie mlekiem) i wkładamy do piekarnika, po 15 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 25-30 minut.

6. Gotowy chleb studzimy na kratce pod ściereczką.

Chlebek jest bardzo smaczny :) zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Inspirację na to pieczywo znalazłam u Pani Doroty z bloga Moje wypieki, ale jako, iż nie jadam produktów mleka krowiego przepis zmodyfikowałam i pozmieniałam kilka składników.

Mimo to chleb się udał i smakował wyśmienicie, dlatego i wam go polecam :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).