poniedziałek, 27 stycznia 2014

Krem daktylowo-bananowy

Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na obłędnie smaczny i mega słodki (choć nie słodzony) krem daktylowo - bananowy. Ten krem skradnie kubki smakowe każdego kto tak jak ja kocha słodkie. Może być super alternatywą, dla niezdrowych, pełnych konserwantów kremów, które oferują nam sklepowe półki. Krem jest bardzo zdrowy i pyszny. Świetnie smakuje z naleśnikami, sucharami, chlebem i sam ze sobą :) 

Składniki na około 300g kremu:
  • 200 g suszonych, niesiarkowanych daktyli bez pestek - najlepiej bio
  • pól dużego banana
Przygotowanie:

1. Daktyle wkładamy do naczynia, zalewamy wodą (około 1 cm ponad ich powierzchnię) i odstawiamy na noc do lodówki (6 godzin moczenia też wystarczy)

2. Na drugi dzień odlewamy wodę a daktyle odsączamy na sicie (jedynie chwilę, bo dobrze się je blenduje gdy są jeszcze mokre) a banana obieramy ze skórki.

3. Nastepnie blendujemy połówkę banana i stopniowo dodajemy do niej daktyle ciągle blendując na gładką masę.

Gotowe :)

Krem jest pyszny, można też wzbogacić jego smak o łyżke kakao, karobu lub cynamonu, ale sam bez żadnych dodatków też się broni cudownym bananowo - daktylowym smakiem.

Można go przechowywać do 3 dni w lodówce.

Smacznego, slodkiego dnia :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).