Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na obłędnie smaczny i mega
słodki (choć nie słodzony) krem daktylowo - bananowy. Ten krem skradnie
kubki smakowe każdego kto tak jak ja kocha słodkie. Może być super
alternatywą, dla niezdrowych, pełnych konserwantów kremów, które oferują
nam sklepowe półki. Krem jest bardzo zdrowy i pyszny. Świetnie smakuje z
naleśnikami, sucharami, chlebem i sam ze sobą :)
Składniki na około 300g kremu:
Składniki na około 300g kremu:
- 200 g suszonych, niesiarkowanych daktyli bez pestek - najlepiej bio
- pól dużego banana
Przygotowanie:
1. Daktyle wkładamy do naczynia, zalewamy wodą (około 1 cm ponad ich powierzchnię) i odstawiamy na noc do lodówki (6 godzin moczenia też wystarczy)
2. Na drugi dzień odlewamy wodę a daktyle odsączamy na sicie (jedynie chwilę, bo dobrze się je blenduje gdy są jeszcze mokre) a banana obieramy ze skórki.
3. Nastepnie blendujemy połówkę banana i stopniowo dodajemy do niej daktyle ciągle blendując na gładką masę.
Gotowe :)
Krem jest pyszny, można też wzbogacić jego smak o łyżke kakao, karobu lub cynamonu, ale sam bez żadnych dodatków też się broni cudownym bananowo - daktylowym smakiem.
Można go przechowywać do 3 dni w lodówce.
Smacznego, slodkiego dnia :)
1. Daktyle wkładamy do naczynia, zalewamy wodą (około 1 cm ponad ich powierzchnię) i odstawiamy na noc do lodówki (6 godzin moczenia też wystarczy)
2. Na drugi dzień odlewamy wodę a daktyle odsączamy na sicie (jedynie chwilę, bo dobrze się je blenduje gdy są jeszcze mokre) a banana obieramy ze skórki.
3. Nastepnie blendujemy połówkę banana i stopniowo dodajemy do niej daktyle ciągle blendując na gładką masę.
Gotowe :)
Krem jest pyszny, można też wzbogacić jego smak o łyżke kakao, karobu lub cynamonu, ale sam bez żadnych dodatków też się broni cudownym bananowo - daktylowym smakiem.
Można go przechowywać do 3 dni w lodówce.
Smacznego, slodkiego dnia :)