Już od bardzo dawna nie kupuję pieczywa, więc co chwila testuje nowe
przepisy, żeby urozmajcać nasze kanapkowe życie :) dziś na śniadaniu
zagościły u nas pyszne, słoneczne bułeczki marchewkowe - przepis na nie
pochodzi z "Nordic Bakery Cookbook" autorstwa Miisy Mink Ich złoty
kolor ociepli każdy, nawet najchłodnijeszy dzień a smak doda kolorytu
każdej kanapce, nawet tej posmarowanej jedynie masłem. Wypróbujcie
przepis, myślę, że Wam posmakują. Bułeczki nie zawierają mleka ani
masła, więc myślę, że będą dobre dla alergików nie tolerujących białka
krowiego.
Nie zrażajcie się, gdyby ciasto początkowo troszkę się lepiło - może być to wina soczystej marchewki - wtedy dosypcie po prostu mąki i wyrabiajcie, aż będzie elastyczne. Nasze bułeczki wyszły naprawdę puszyste i pyszne, więc spróbujcie Wasze też się na pewno udadzą :)
Składniki:
Nie zrażajcie się, gdyby ciasto początkowo troszkę się lepiło - może być to wina soczystej marchewki - wtedy dosypcie po prostu mąki i wyrabiajcie, aż będzie elastyczne. Nasze bułeczki wyszły naprawdę puszyste i pyszne, więc spróbujcie Wasze też się na pewno udadzą :)
Składniki:
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g płatków owsianych
- 300 mililitrów ciepłej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
- 7 g suchych drożdży
(ja następnym razem dodam jeszczę łyżkę miodu lub syropu z Agawy)
Przygotowanie:
1. Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
2. W misie umieszczamy 300 g mąki, drożdże, płatki owsiane, wlewamy olej i wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników.
3. Następnie dodajemy resztę mąki i marchewkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne nieklejące ciasto w razie potrzeby dosypując mąki.
4. Wyrobione ciasto oprószamy delikatnie mąką i odstawiamy w misce pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5. Po upływie tego czasu ciasto ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 (jeśli chcemy mieć mniejsze bułeczki) równych części lub na 9 (gdy nasze bułeczki mają być większe) i formujemy bułeczki, każdą obsypując mąką.
6. Uformowane bułeczki odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
7. Napuszone bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 200°C
Bułeczki są pyszne :) jeszcze ciepłe z masłem smakują cudnie :) ale i na drugi dzień po upieczeniu nie mają sobie równych. Myślę, że spokojnie zachowają świeżość przez 4 dni.
Przygotowanie:
1. Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
2. W misie umieszczamy 300 g mąki, drożdże, płatki owsiane, wlewamy olej i wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników.
3. Następnie dodajemy resztę mąki i marchewkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne nieklejące ciasto w razie potrzeby dosypując mąki.
4. Wyrobione ciasto oprószamy delikatnie mąką i odstawiamy w misce pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5. Po upływie tego czasu ciasto ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 (jeśli chcemy mieć mniejsze bułeczki) równych części lub na 9 (gdy nasze bułeczki mają być większe) i formujemy bułeczki, każdą obsypując mąką.
6. Uformowane bułeczki odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
7. Napuszone bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 200°C
Bułeczki są pyszne :) jeszcze ciepłe z masłem smakują cudnie :) ale i na drugi dzień po upieczeniu nie mają sobie równych. Myślę, że spokojnie zachowają świeżość przez 4 dni.
Smacznego :)