Uwielbiam słodkie drożdżowe bułeczki domowej roboty. Ten zapach
unoszący się po domu od razu sprowadza wszystkich domowników do kuchni
:) Takie bułeczki kojarzą mi się z dzieciństwem, które było słodkie i
beztroskie. Nieznane mu było słowo kaloria :) dzięki takim bułeczkom
przenoszę się w czasie. I kiedy w kubku paruje kawa, a obok spoczywa
słodka drożdżówka a ja zanurzono pod kocem wertuje jakąś książkę to znów
czuję się jak dziecko :) Ślimaczki, które Wam proponuje są bardzo
proste w wykonaniu, z ciastem dobrze się pracuje :) i do tego wychodzą
naprawdę bardzo puszyste i pyszne :) Spróbujcie :)
Składniki: (na około 20 ślimaczków)
Składniki: (na około 20 ślimaczków)
- 750 mililitrów mąki tortowej (3 szklanki)
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka ciepłego napoju sojowego (ewentualnie mleka lub wody)
- gotowa masa makowa do nadzienia (około 250 g)
- rozkłócone jajko do posmarowania
Przygotowanie:
1. Składniki suche umieszczamy w misce, mieszamy. Następnie dodajemy olej i mleko, mieszamy łyżką do połączenia skladników a potem zagniatamy na gładkie ciasto.
2. Gdy ciasto jest gotowe, formujemy z niego kulę, wkladamy do czystej posmarowanej olejem miski, przykrywamy szczelnie folią i wkładamy na noc do lodówki, by ciasto urosło.
3. Rano wyjmujemy ciasto, krótko zagniatamy, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na okolo 20 minut do ocieplenia.
4. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na stolnice i wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 6 milimetrów.
5. Rozwałkowane ciasto smarujemy masą makową (ja tym razem użyłam gotowej) a nastepnie ciasno zwijamy jak roladę, zaczynając od dłuższego boku.
6. Następnie roladę kroimy w około 2 cm plastry.
7. Powstałe ślimaczki układamy zachowując odstepy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy je korzystając z pędzelka rozkłóconym jajkiem
8. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C (grzanie góra - dół) przez około 15-20 minut.
9. Gotowe zdejmujemy za pomocą łopatki i studzimy na kratce.
Są pyszne :) Ja mam do nich słabość i jednorazowo potrafię zjeść kilka :) Po prostu nie mogę się im oprzeć :)
Smacznego!
1. Składniki suche umieszczamy w misce, mieszamy. Następnie dodajemy olej i mleko, mieszamy łyżką do połączenia skladników a potem zagniatamy na gładkie ciasto.
2. Gdy ciasto jest gotowe, formujemy z niego kulę, wkladamy do czystej posmarowanej olejem miski, przykrywamy szczelnie folią i wkładamy na noc do lodówki, by ciasto urosło.
3. Rano wyjmujemy ciasto, krótko zagniatamy, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na okolo 20 minut do ocieplenia.
4. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na stolnice i wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 6 milimetrów.
5. Rozwałkowane ciasto smarujemy masą makową (ja tym razem użyłam gotowej) a nastepnie ciasno zwijamy jak roladę, zaczynając od dłuższego boku.
6. Następnie roladę kroimy w około 2 cm plastry.
7. Powstałe ślimaczki układamy zachowując odstepy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy je korzystając z pędzelka rozkłóconym jajkiem
8. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C (grzanie góra - dół) przez około 15-20 minut.
9. Gotowe zdejmujemy za pomocą łopatki i studzimy na kratce.
Są pyszne :) Ja mam do nich słabość i jednorazowo potrafię zjeść kilka :) Po prostu nie mogę się im oprzeć :)
Smacznego!