W
zimowe dni nic nie rozgrzewa lepiej niż dobra zupa :) u nas dziś w
garnku paruje krem z marchewki. Na takie mroźne dni ta zupa świetnie się
sprawdza, bo ma energetyczny kolor - więc dodaje sił by stawić czoła
rzeczywistości za oknem a do tego cudownie rozgrzewa zziębnięte ciało :)
Składniki na zupę dla 2 osób:
Składniki na zupę dla 2 osób:
- 5 marchewek (u mnie 2 większe i 3 mniejsze)
- pół litra bulionu warzywnego (patrz zupa ogórkowa lub porady jak ugotowac bulion warzywny) - można go zastąpić domową kostką rosołową
- 1 mała cukinia
- 2 ziemniaki
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- opcjonalnie chleb do przygotowania z niego małych grzanek i inne przyprawy: ja lubię słodkawy smak marchewki, dlatego dodaję tylko pieprz, sól i olej, jeśli lubicie ostre zupy, można "dosmaczyć" krem z marchewki jeszcze imbirem, curry lub ewentualnie odrobiną soku z pomarańczy itp.
Przygotowanie:
1. Warzywa myjemy i kroimy w mniejsze kawalki, oddzielając marchewkę i ziemniaki od cukini.
2. Marchewkę i ziemniaki zalewamy bulionem warzywnym (przygootwanym wcześniej z warzyw takich jak: por, seler, pietruszka, ccebula i marchewka) lub zalewamy je wodą i dajemy domową kostkę rosołową (zamrożony bulion warzywny) i gotujemy warzywa do miękkości.
3. Cukinię dusimy na patelni na odrobinie oleju rzepakowego z dodatkiem pieprzu i soli.
4. Gdy cukinia zmięknie, przekładamy ją do garnka z pozostałymi warzywami i jeszcze chwilę gotujemy.
5. Gdy warzywa będą miękkie, całość blendujemy, "dosmaczmy" przyprawami: ja dodałam pieprzu, odrobinę soli i łyżkę oleju rzepakowego i zjadamy ze smakiem :)
Zupa jest pyszna i świetnie rozgrzewa w mroźne dni :) :)
Smacznego :)
2. Marchewkę i ziemniaki zalewamy bulionem warzywnym (przygootwanym wcześniej z warzyw takich jak: por, seler, pietruszka, ccebula i marchewka) lub zalewamy je wodą i dajemy domową kostkę rosołową (zamrożony bulion warzywny) i gotujemy warzywa do miękkości.
3. Cukinię dusimy na patelni na odrobinie oleju rzepakowego z dodatkiem pieprzu i soli.
4. Gdy cukinia zmięknie, przekładamy ją do garnka z pozostałymi warzywami i jeszcze chwilę gotujemy.
5. Gdy warzywa będą miękkie, całość blendujemy, "dosmaczmy" przyprawami: ja dodałam pieprzu, odrobinę soli i łyżkę oleju rzepakowego i zjadamy ze smakiem :)
Zupa jest pyszna i świetnie rozgrzewa w mroźne dni :) :)
Smacznego :)