środa, 8 stycznia 2014

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty

 
Dzień się zaczął dziś dla nas wyjątkowo dobrze: był chleb domowej roboty, słońce i poranny spacer. Dzielę się z Wami i słońcem i chlebem a do spaceru szczerze zachęcam, bo nic tak nie odświeża umysłu i ciała jak marsz na łonie natury :) Co do chleba, to jest taki jak być powinien: z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. No i do tego zdrowy bo przygotowany z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Z masłem smakuje pysznie :)

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 300 mililitrów ciepłej wody
  • 1/2 opakowania suszonych drożdży
  • maka do posypania
  • jajko do posmarowania
Przygotowanie:

1. Przygotowujemy naczynie w którym będziemy piecz chlebu (mnie była to keksówka o wymiarach 23 x 7 cm): smarując je oliwą i posypując makiem.

2. W misce mieszamy składniki sypkie: mąkę, sól i drożdże. 


3. Następnie dodajemy oliwę i wodę.


4. Mieszamy wszystkie skłądniki łyżką do ich połaczenia a następnie zagniatamy z nich ciasto. (Będzie ono lepkie i raczej klejące ale nie dosypujcie mąki.


5. Zagniecione ciasto formujemy i przekładamy do naczynia w którym będzie pieczony chleb - u mnie była to keksówka o wymiarach 23 x 7 cm. 


6. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja zawsze wykorzystuje okolice kaloryfera. Zostawiamy je tam do podwojenia objętości. U nas rosło ok 45 min. 


7. W połowie czasu rośnięcia ciasta, włączamy piekaarnik i ustawiamy temperaturę 200°C


8. Gdy chleb urośnie smarujemy go rozkłóconym jajkiem, posypujemy makiem i wkładamy do piekarnika na około 50 minut.


9. Gotowy chleb, studzimy na kratce.


Chlebek jest bardzo smaczny :) Przepis polecam wypróbowaniu i życzę smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).