Nie wiem jak wy, ale ja
kocham wszystko co czekoladowe :) ale, że teraz nie mogę jeść przetworów
mlecznych no i wiem to i owo o niezdrowych właściwościach czekolady, to
szukam alternatywy, żeby codzienność było czekoladowa i słodka nawet
bez czekolady. I oto prezentuje Wam nowe odkrycie - pyszny krem
czekoladowy na bazie kaszy jaglanej i bananów... Niemożliwe?... A jednak :) Spróbujcie sami :)
Składniki (na około 500 mililitrów kremu):
Składniki (na około 500 mililitrów kremu):
- 3 banany
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki karobu (możecie zastąpić karob i dodać kakao, my staramy się do niego przekonać, skoro jest taki zdrowy, choć przyznam, że ma troszkę specyficzny posmak)
- syrop z agawy do smaku
Przygotowanie:
1. Kaszę płuczemy na sicie. Gotujemy w garnku 2 szklanki wody - do wrzącej wody wrzucamy kaszę, gotujemy 5 minut od momentu zagotowania a potem wyłączamy i trzymamy kolejne 20 minut pod przykryciem.
2. Banany blendujemy z odrobiną syropu z Agawy a następnie dodajemy do nich kaszę ciągle blendując. to ile kaszy dodacie zależy od was i tego jaką gęstość kremu chcecie otrzymać.
3. Gdy masa ma porządaną konsystencję dodajemy do niej jeszcze karob (opcjonalnie kakao) i ponownie blendujemy. W razie potrzeby dosładzając syropem z agawy.
Gotowy krem jest naprawdę smaczny, słodki i czekoladowy. Można go przetrzymywać w słoiku około 5 dni.
Nadaje się do sucharów, chleba, naleśników a także świetnie smakuje sam jako budyń.
Przepis lekko zmodyfikowany ze strony olgasmile.com
Smaacznego :)
1. Kaszę płuczemy na sicie. Gotujemy w garnku 2 szklanki wody - do wrzącej wody wrzucamy kaszę, gotujemy 5 minut od momentu zagotowania a potem wyłączamy i trzymamy kolejne 20 minut pod przykryciem.
2. Banany blendujemy z odrobiną syropu z Agawy a następnie dodajemy do nich kaszę ciągle blendując. to ile kaszy dodacie zależy od was i tego jaką gęstość kremu chcecie otrzymać.
3. Gdy masa ma porządaną konsystencję dodajemy do niej jeszcze karob (opcjonalnie kakao) i ponownie blendujemy. W razie potrzeby dosładzając syropem z agawy.
Gotowy krem jest naprawdę smaczny, słodki i czekoladowy. Można go przetrzymywać w słoiku około 5 dni.
Nadaje się do sucharów, chleba, naleśników a także świetnie smakuje sam jako budyń.
Przepis lekko zmodyfikowany ze strony olgasmile.com
Smaacznego :)