wtorek, 21 stycznia 2014

Krem bananowo - czekoladowy... bez czekolady

Nie wiem jak wy, ale ja kocham wszystko co czekoladowe :) ale, że teraz nie mogę jeść przetworów mlecznych no i wiem to i owo o niezdrowych właściwościach czekolady, to szukam alternatywy, żeby codzienność było czekoladowa i słodka nawet bez czekolady. I oto prezentuje Wam nowe odkrycie - pyszny krem czekoladowy na bazie kaszy jaglanej i bananów... Niemożliwe?... A jednak :) Spróbujcie sami :)
  
Składniki (na około 500 mililitrów kremu):
  • 3 banany
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki karobu (możecie zastąpić karob i dodać kakao, my staramy się do niego przekonać, skoro jest taki zdrowy, choć przyznam, że ma troszkę specyficzny posmak)
  • syrop z agawy do smaku
Przygotowanie:

1. Kaszę płuczemy na sicie. Gotujemy w garnku 2 szklanki wody - do wrzącej wody wrzucamy kaszę, gotujemy 5 minut od momentu zagotowania a potem wyłączamy i trzymamy kolejne 20 minut pod przykryciem.


2. Banany blendujemy z odrobiną syropu z Agawy a następnie dodajemy do nich kaszę ciągle blendując. to ile kaszy dodacie zależy od was i tego jaką gęstość kremu chcecie otrzymać.


3. Gdy masa ma porządaną konsystencję dodajemy do niej jeszcze karob (opcjonalnie kakao) i ponownie blendujemy. W razie potrzeby dosładzając syropem z agawy.


Gotowy krem jest naprawdę smaczny, słodki i czekoladowy. Można go przetrzymywać w słoiku około 5 dni.


Nadaje się do sucharów, chleba, naleśników a także świetnie smakuje  sam jako budyń.


Przepis lekko zmodyfikowany ze strony olgasmile.com


Smaacznego :)

  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).