Jako mama 3 tygodniowego Bobasa, cenię sobie przepisy szybkie i
pyszne jednocześnie :) dlatego dziś jemy lekkie jak puch ciasto z
brzoskwiniami :) polecam je Wam, ponieważ jego przygotwanie zajmuje
około 15 minut... równie szybko potrafi zniknąć po wyjęciu z piekarnika,
bo jest naprawdę dobre :) :)
Składniki:
Składniki:
- 125 g masła
- pół szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczypta soli
- około 300 g dowolnych owoców ( jak wykorzystałam tym razem brzoskwinie)
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy około 23 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą lub kaszą manną i odstawić.
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180°C.
Brzoskwinie, lub inne owoce umyć i pokroić na mniejsze cząstki i pozostawić do osuszenia.
Wszystkie składniki oprócz owoców umieścić w naczyniu i zmiksować. Pamiętając, że powinny być one w temperaturze pokojowej. Gotowe ciasto wylożyć do tortownicy, na wierzchu ułożyć owoce (w przypadku brzoskwiń, nektarynek, śliwek skórką do dołu).
Ciasto wstawić do piekarnika i piec do suchego patyczka. Z brzoskwiniami, jako, że puściły sok piekłam je 60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od tego ile soku wypuszczą owoce, dlatego najlepiej sugerować się suchoscią patyczka. Jednak, żeby ciasto się nie spaliło po okolo 45 minutach warto sprawdzać jego stan :):)
Smacznego :)
Tortownicę o średnicy około 23 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą lub kaszą manną i odstawić.
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 180°C.
Brzoskwinie, lub inne owoce umyć i pokroić na mniejsze cząstki i pozostawić do osuszenia.
Wszystkie składniki oprócz owoców umieścić w naczyniu i zmiksować. Pamiętając, że powinny być one w temperaturze pokojowej. Gotowe ciasto wylożyć do tortownicy, na wierzchu ułożyć owoce (w przypadku brzoskwiń, nektarynek, śliwek skórką do dołu).
Ciasto wstawić do piekarnika i piec do suchego patyczka. Z brzoskwiniami, jako, że puściły sok piekłam je 60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od tego ile soku wypuszczą owoce, dlatego najlepiej sugerować się suchoscią patyczka. Jednak, żeby ciasto się nie spaliło po okolo 45 minutach warto sprawdzać jego stan :):)
Smacznego :)