czwartek, 1 sierpnia 2013

Konfitura agrestowa


W domu pachnie dziś latem :) Mamy agrest :) A ja myślami wracam do czasów, kiedy to u Babci, jadłam go prosto z krzaka, czasem o zgrozo niedojrzaly :) :) :)
 
Konfitura agrestowa:
 
Składniki:

  • 500 g agrestu
  • 250 g cukru brązowego
  • opcjonalnie pektyna
Przygotowanie:
 
Agrest myjemy dwukrotnie: raz płuczemy go w naczyniu z wodą, drugi raz bezpośrednio pod strumieniem bieżącej wody.
 
Następnie oczyszczamy go z ogonków.
 
I jeszcze raz płuczemy na durszlaku pod strumieniem bieżącej wody.
 
Pozostawiamy go chwilę do osuszenia i kroimy na połówki, jesli jest duży.
 
Słoiki myjemy i wyparzamy we wrzątku, lub w piekarniku nagrzanym do 100°C. Ja osobiście preferuje ten drugi sposób. Do takiej ilości agrestu potrzebujemy 3 słoiczki o pojemności 150 mililitrów.
 
Agrest przekładamy do garnka z grubszym dnem, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu. Co jakiś czas delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Jesli chcemy uzyskac gesta konfiture smażymy dluzej, do wyparowania soku. Sok można tez po prostu odlać  i rownież zawekowac w butelce.Kiedy konsystencja konfitury nam odpowiada przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i na kilka chwil przekręcamy słoiki do góry dnem. Potem odwracamy.
 
Dla wielbicieli galaretkowatych przetworów, polecam dodać do konfiitury pektynę jest to naturalny zagęstnik do dżemów, bez konserwantów. Wówczas przygotowujecie konfiturę według wskazówek na opakowaniu.
 
Smacznego :) :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).