wtorek, 27 sierpnia 2013

Ciasto czekoladowe

Czekoladę kocham od zawsze... A tych, którzy twierdzą, że jej nie lubią uważam za osoby mocno podejrzane :) :) :) Dlatego dziś proponuje Wam na deser Ciasto czekoladowe. To ciasto jest naprawdę pyszne: sycące, wilgotne, mocno czekoladowe, niezasłodkie i bardzo proste w przygotowaniu. Zadowoli kazdego czekoladoholika :) :) Będziecie nim zachwyceni :) :)
 
Składniki:
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Tortownice smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną.

Piekarnik włączamy i ustawiamy temperaturę 180°C.

2 tabliczki czekolady łamiemy na tafelki, wkładamy z masłem do garnka a ten do drugiego garnka z gotującą się wodą  i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ciągle mieszając.

Do miski wbijamy jaja i miksujemy z cukrem na gładką masę. Następnie do jajecznej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i znowu miksujemy do połączenia skladników. Na końcu do ciasta dolewamy stopniowo rozpuszczoną czekoladę i masło i ponownie miskujemy.

Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto można upiec również bez dodatku proszku do pieczenia, wtedy jest niższe a czas pieczenia to około 25 minut.

Gdy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.

W tym czasie z trzeciej tabliczki czekolady przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy 3/4 czekolady  z dwoma łyżkami mleka w rondelku. Nie zagotowujemy, jedynie podgrzewamy. Gdy czekolada ma konsystencję płynną polewamy nią ciasto. I według upodobań i fantazji dekorujemy.

Smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).