Czekoladę kocham od zawsze... A tych, którzy twierdzą, że jej nie
lubią uważam za osoby mocno podejrzane :) :) :) Dlatego dziś proponuje
Wam na deser Ciasto czekoladowe. To ciasto jest naprawdę pyszne: sycące,
wilgotne, mocno czekoladowe, niezasłodkie i bardzo proste w
przygotowaniu. Zadowoli kazdego czekoladoholika :) :) Będziecie nim
zachwyceni :) :)
Składniki:
Składniki:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Tortownice smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną.
Piekarnik włączamy i ustawiamy temperaturę 180°C.
2 tabliczki czekolady łamiemy na tafelki, wkładamy z masłem do garnka a ten do drugiego garnka z gotującą się wodą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ciągle mieszając.
Do miski wbijamy jaja i miksujemy z cukrem na gładką masę. Następnie do jajecznej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i znowu miksujemy do połączenia skladników. Na końcu do ciasta dolewamy stopniowo rozpuszczoną czekoladę i masło i ponownie miskujemy.
Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto można upiec również bez dodatku proszku do pieczenia, wtedy jest niższe a czas pieczenia to około 25 minut.
Gdy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
W tym czasie z trzeciej tabliczki czekolady przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy 3/4 czekolady z dwoma łyżkami mleka w rondelku. Nie zagotowujemy, jedynie podgrzewamy. Gdy czekolada ma konsystencję płynną polewamy nią ciasto. I według upodobań i fantazji dekorujemy.
Smacznego :)
Tortownice smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną.
Piekarnik włączamy i ustawiamy temperaturę 180°C.
2 tabliczki czekolady łamiemy na tafelki, wkładamy z masłem do garnka a ten do drugiego garnka z gotującą się wodą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ciągle mieszając.
Do miski wbijamy jaja i miksujemy z cukrem na gładką masę. Następnie do jajecznej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i znowu miksujemy do połączenia skladników. Na końcu do ciasta dolewamy stopniowo rozpuszczoną czekoladę i masło i ponownie miskujemy.
Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto można upiec również bez dodatku proszku do pieczenia, wtedy jest niższe a czas pieczenia to około 25 minut.
Gdy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
W tym czasie z trzeciej tabliczki czekolady przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy 3/4 czekolady z dwoma łyżkami mleka w rondelku. Nie zagotowujemy, jedynie podgrzewamy. Gdy czekolada ma konsystencję płynną polewamy nią ciasto. I według upodobań i fantazji dekorujemy.
Smacznego :)