niedziela, 18 sierpnia 2013

Klops

Pieczeń

No to klops :) zainspirowana przez Bernikę z mojkulinarnypamietnik.blogspot.com postanowłam również sięgnąć po przepisy Julii Child. No i na obiad mamy dziś klopsa. Z braku niektórych składników i ze względu na bycie karmicielką przepis nieco zmodyfikowałam.Ale klopsowi to zupełnie nie zaszkodziło. Wyszedł pyszny, soczysty, sycący... ot taki jak klops być powinnien. Oto przepis dla was :)
 
Składniki na klopsa według mojej własnej wariacji :
  • 1 szklanka ośrodki chleba albo bułki 
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka 
  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2/3 szklanki startego sera  gouda  
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
  • 2 łyżeczki tymianku otartego
  • 2 łyżeczki papryki (słodka i ostra)
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka oregano 
  •  liście laurowe
Przygotowanie:
 
Mięso opłukać i włożyć do miski. 
Natkę pietruszki posiekać. 
Chleb lub bułkę rozdrobnić malakserem lub pokroić nożem. 
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 175°C
Natkę, rozdrobnioną bułkę, jajka, wszystkie przyprawy i bulion dodać do miski z mięsem i wymieszać dokładnie.
Tak doprawione mięso przełozyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki, wygładzić, na srodku można ułożyć liście laurowe i listki natki pietruszki.
Wstawić do piekarnika i piec około 60-70 minut w temperaturze 175°C, na ustawieniu góra-dół.
 
A teraz jeszcze orginalna wersja przepisu według Julii Child:
  • 2 szklanki posiekanej  i zeszklonej na maśle cebuli 
  • 1 szklanka ośrodki chleba albo bułki 
  • 1 kg mielonej wołowiny (rozbratel)
  • 1 kg mielonej wieprzowiny (łopatka)
  • 2 duże jajka 
  • 1/2 szklanki bulionu z wołowiny 
  • 2/3 szklanki startego sera Cheddar 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
  • 2 łyżeczki tymianku otartego
  • 2 łyżeczki papryki 
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • liście laurowe
Przygotowanie jak wyżej :)
 
Smacznego :) :) i sycącego klopsa wam życzę :)

Pieczeń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).