No to klops :) zainspirowana przez Bernikę z mojkulinarnypamietnik.blogspot.com postanowłam
również sięgnąć po przepisy Julii Child. No i na obiad mamy dziś
klopsa. Z braku niektórych składników i ze względu na bycie karmicielką
przepis nieco zmodyfikowałam.Ale klopsowi to zupełnie nie zaszkodziło.
Wyszedł pyszny, soczysty, sycący... ot taki jak klops być powinnien. Oto
przepis dla was :)
Składniki na klopsa według mojej własnej wariacji :
- 1 szklanka ośrodki chleba albo bułki
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 jajka
- 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 2/3 szklanki startego sera gouda
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
- 2 łyżeczki tymianku otartego
- 2 łyżeczki papryki (słodka i ostra)
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka oregano
- liście laurowe
Przygotowanie:
Mięso opłukać i włożyć do miski.
Natkę pietruszki posiekać.
Chleb lub bułkę rozdrobnić malakserem lub pokroić nożem.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 175°C
Natkę, rozdrobnioną bułkę, jajka, wszystkie przyprawy i bulion dodać do miski z mięsem i wymieszać dokładnie.
Tak doprawione mięso
przełozyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki,
wygładzić, na srodku można ułożyć liście laurowe i listki natki
pietruszki.
Wstawić do piekarnika i piec około 60-70 minut w temperaturze 175°C, na ustawieniu góra-dół.
A teraz jeszcze orginalna wersja przepisu według Julii Child:
- 2 szklanki posiekanej i zeszklonej na maśle cebuli
- 1 szklanka ośrodki chleba albo bułki
- 1 kg mielonej wołowiny (rozbratel)
- 1 kg mielonej wieprzowiny (łopatka)
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki bulionu z wołowiny
- 2/3 szklanki startego sera Cheddar
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
- 2 łyżeczki tymianku otartego
- 2 łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka oregano
- liście laurowe
Przygotowanie jak wyżej :)
Smacznego :) :) i sycącego klopsa wam życzę :)