Nic tak nie ociepla domowej atmosfery w letni deszczowy dzień jak
nagrzany piekarnik i unoszący się w domu zapach drożdżowego ciasta.
Dlatego u nas z ulewą i szarością dnia walczymy zajadając słodkie
drożdżówki z truskawkami. Do których upieczenia zainspirował mnie
przepis Pani Doroty z "Moich wypieków"
Składniki na drożdżówki:
Składniki na drożdżówki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g roztopionego masła
- 7 g drożdży suchych lu 12 g świeżych
- 400 g truskawek
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
Składniki na kruszonkę:
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 60 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, oczyszczamy i kroimy na mnniejsze cząstki jeśli są bardzo duże.
Mleko, cukier, jajko i żółtko wkładamy do jednego naczynia i mieszamy. Do płynnych składników dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobiamy gładkie, nie klejące się ciasto, dosypując mąki jeśli zajdzie taka potrzeba.
Gdy ciasto jest już gotowe, zostawiamy je pod przykryciem w misce w ciepłym miejscu i czekamy aż urośnie Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie krótko je zagniatamy i dzielimy na 9 równych części.Formujemy z nich okrągłe bułeczki i ukladamy na blaszce,zostawiając pomiędzy nimi odległości. Przykrywamy i zostawiamy w cieple do podwojenia objętości.
W czasie kiedy bułki rosną my zagniatamy kruszonkę i włączamy piekarnik ustawiając temperaturę na 190°C
Gdy bułeczki urosną, dnem szklanki robimy w każdej wgłębienie, w którym układamy truskawki.Przed ułożeniem owoców, zagłębienie mozna posypać bułką tartą lub kaszą manną, które pomogą wchlonąć sok,który podczas pieczenia mogą puścić owoce.
Przed pieczeniem smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Pieczemy 25 minut w 190°C.
Bułki są pyszne :) Smacznego :)
Truskawki myjemy, oczyszczamy i kroimy na mnniejsze cząstki jeśli są bardzo duże.
Mleko, cukier, jajko i żółtko wkładamy do jednego naczynia i mieszamy. Do płynnych składników dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobiamy gładkie, nie klejące się ciasto, dosypując mąki jeśli zajdzie taka potrzeba.
Gdy ciasto jest już gotowe, zostawiamy je pod przykryciem w misce w ciepłym miejscu i czekamy aż urośnie Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie krótko je zagniatamy i dzielimy na 9 równych części.Formujemy z nich okrągłe bułeczki i ukladamy na blaszce,zostawiając pomiędzy nimi odległości. Przykrywamy i zostawiamy w cieple do podwojenia objętości.
W czasie kiedy bułki rosną my zagniatamy kruszonkę i włączamy piekarnik ustawiając temperaturę na 190°C
Gdy bułeczki urosną, dnem szklanki robimy w każdej wgłębienie, w którym układamy truskawki.Przed ułożeniem owoców, zagłębienie mozna posypać bułką tartą lub kaszą manną, które pomogą wchlonąć sok,który podczas pieczenia mogą puścić owoce.
Przed pieczeniem smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Pieczemy 25 minut w 190°C.
Bułki są pyszne :) Smacznego :)