niedziela, 18 sierpnia 2013

Młoda kapusta



Obiad dziś u nas bardzo prosty: Młoda kapustka :) ja jako Matka karmicielka go zjeść nie mogę, ale inni domownicy się zajadają. Bo jak tu nie lubić młodej kapusty z dodatkiem boczku i kabanosów w dodatku przyrządzonej według przepisu mamy Halinki. Ja muszę się obejść smakiem, choć przychodzi to z trudem, kiedy ten piękny zapach rozchodzi się po całym domu.
 
Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • kilka kabanosów
  • 4 plastry boczku
  • 2 pomidory
  • 0,5 litra bulionu z kurczaka
  • 1łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz i majeranek do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła
  • 1 łyżka mąki
  • świeży koperek
Przygotowanie:

Kapustę dzielimy na 4 części a nastepnie kroimy w paski.
Pokrojoną kapustę przekładamy na durszlak i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy pod przykryciem. Gdy kapusta się zagutuje odlewamy pierwszą wodę korzystając z durszlaka. Następnie ponownie przekładamy ją do garnka i zalewamy wodą, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę cukru, pół litra bulionu z kurczaka i gotujemy. W tym czasie kroimy cebulkę, boczek i kabanosy a nastepnie dusimy wszystko  na oleju i gotowe przekładamy do kapusty. Następnie parzymy dwa pomidory, obieramy je ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty.
Na sam koniec, gdy kapusta jest już miękka, robimy zasmażkę z oliwy lub masła i 1 płaskiej łyżki mąki. Na koniec gotowania dodajemy do kapustki pieprz i majeranek. Możemy też wsypać świeży koperek tak przygotwana kapustka na pewno będzie wam smakować :)
Smacznego :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).