Obiad dziś u nas bardzo prosty: Młoda kapustka :) ja jako Matka karmicielka go zjeść nie mogę, ale inni domownicy się zajadają. Bo jak tu nie lubić młodej kapusty z dodatkiem boczku i kabanosów w dodatku przyrządzonej według przepisu mamy Halinki. Ja muszę się obejść smakiem, choć przychodzi to z trudem, kiedy ten piękny zapach rozchodzi się po całym domu.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 2 cebule
- kilka kabanosów
- 4 plastry boczku
- 2 pomidory
- 0,5 litra bulionu z kurczaka
- 1łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz i majeranek do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła
- 1 łyżka mąki
- świeży koperek
Kapustę dzielimy na 4 części a nastepnie kroimy w paski.
Pokrojoną kapustę przekładamy na durszlak i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy pod przykryciem. Gdy kapusta się zagutuje odlewamy pierwszą wodę korzystając z durszlaka. Następnie ponownie przekładamy ją do garnka i zalewamy wodą, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę cukru, pół litra bulionu z kurczaka i gotujemy. W tym czasie kroimy cebulkę, boczek i kabanosy a nastepnie dusimy wszystko na oleju i gotowe przekładamy do kapusty. Następnie parzymy dwa pomidory, obieramy je ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty.
Na
sam koniec, gdy kapusta jest już miękka, robimy zasmażkę z oliwy lub
masła i 1 płaskiej łyżki mąki. Na koniec gotowania dodajemy do kapustki
pieprz i majeranek. Możemy też wsypać świeży koperek tak przygotwana
kapustka na pewno będzie wam smakować :)
Smacznego :)