Jemy deser :) Mocno maślane ciasto z brzoskwiniami podano :) To
ciasto zrodziło się dzisiaj z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego :) Bo
jak tu wypić popołudniową kawę bez deseru? Jako, że w mojej kuchennej
szafce zrobiło się jakoś pusto a w Deutschlandii sklepy w niedzielę
nieczynne, przepis jest kombinowany, ale ciasto jest naprawdę pyszne :)
myślę, że ci którzy tak jak ja uwielbiają maślane ciastka, będą nim
zachwyceni :) Ilość składników, które podaje są na najmniejszą
tortownice, więc ci, ktorzy pieką wielkie blachy muszą ją podwoić, bo
inaczej ciasto wyjdzie im niskie, oto przepis.
Składniki:
Składniki:
- 4 białka
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru brązowego lub cukru pudru
- 1,5 łyżeczki sody
- brzoskwinie z puszki lub inne owoce (truskawki, gruszki, maliny)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i przestudzić.
Brzoskwinie wyjąć z puszki i pokroić na cieńkie paseczki (około pół puszki brzoskwiń wystarcza)
Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180°C
Formę na ciasto wysmarować masłem i opruszyć bułką tartą lub kaszą manną.
Białka umieszczamy w misce i ubijamy mikserem na delikatną, ale nie sztywną pianę.
Do
ubitych białek dodajemy stopniowo mąkę, cukier puder i sodę i miksujemy
do połączenia składników. Na końcu wlewamy masło i ponownie miksujemy.
Tak przygotowane ciasto nakładamy do tortownicy. Na wierzchu ciasta rozkładamy pokrojone brzoskwinie.
Ciasto
wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 45-50 minut, czas pieczenia jest zależny od owoców, które włożycie do
środka, najlepiej piec do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy i dekorujemy cukrem pudrem.
Wypróbujcie ten przepis, myślę, że was nie zawiedzie. Bo to ciacho jest pyszne :)