Dzień upływa morelowo, była konfitura morelowa, jest i morelowe
ciasto jogurtowe :) Morele to bardzo wdzięczne owoce. Świetnie nadają
się do wypieków. Są słodkie, niezbyt wodniste, ot w sam raz na ciasto do
popołudniowej niedzielnej kawy :) Ciasto jogurtowe, które wam proponuje
jest proste w przygotowaniu i pyszne w smaku :) Wiem, że wam posmakuje
:)
Składniki:
Składniki:
- 160 mililitrów oleju rzepakowego
- 1 jajko
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g jogurtu naturalnego
- 400 g moreli lub innych owoców
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne lub blaszkę o wymiarach 23 na 35 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 160°C
Morele umyć, wypestkować i pokroić na połówki.
W misce wymieszać mikserem sok i skórkę otartą z cytryny, jajko, olej i cukier. Następnie dodać jogurt i ponownie wymieszać. Na końcu stopniowo wsypywać mąkę z sodą. Wymieszać do połączenia skłądników. Tak przygotowaną masę wylać do blaszki. Na wierzchu ciasta rozłożyć owoce, układając je rozcieńciem do góry.
Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 160°C przez około 50-60 minut, najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ciasto jest naprawdę pyszne, wilgotne, ale nie mokre, sycące i lekkie zarazem, wielbiciele ciast jogurtowych powinni być zachwyceni:)
Naczynie żaroodporne lub blaszkę o wymiarach 23 na 35 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 160°C
Morele umyć, wypestkować i pokroić na połówki.
W misce wymieszać mikserem sok i skórkę otartą z cytryny, jajko, olej i cukier. Następnie dodać jogurt i ponownie wymieszać. Na końcu stopniowo wsypywać mąkę z sodą. Wymieszać do połączenia skłądników. Tak przygotowaną masę wylać do blaszki. Na wierzchu ciasta rozłożyć owoce, układając je rozcieńciem do góry.
Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 160°C przez około 50-60 minut, najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ciasto jest naprawdę pyszne, wilgotne, ale nie mokre, sycące i lekkie zarazem, wielbiciele ciast jogurtowych powinni być zachwyceni:)