niedziela, 11 sierpnia 2013

Ciasto morelowe


Ciasto z morelami

Dzień upływa morelowo, była konfitura morelowa, jest i morelowe ciasto jogurtowe :) Morele to bardzo wdzięczne owoce. Świetnie nadają się do wypieków. Są słodkie, niezbyt wodniste, ot w sam raz na ciasto do popołudniowej niedzielnej kawy :) Ciasto jogurtowe, które wam proponuje jest  proste w przygotowaniu i pyszne w smaku :) Wiem, że wam posmakuje :)

Składniki:
  • 160 mililitrów oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 400 g moreli lub innych owoców
Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne lub blaszkę o wymiarach 23 na 35 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę 160°C

Morele umyć, wypestkować i pokroić na połówki.

W misce wymieszać mikserem sok i skórkę otartą z cytryny, jajko, olej i cukier. Następnie dodać jogurt i ponownie wymieszać. Na końcu stopniowo wsypywać mąkę z sodą. Wymieszać do połączenia skłądników. Tak przygotowaną masę wylać do blaszki. Na wierzchu ciasta rozłożyć owoce, układając je rozcieńciem do góry.

Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 160°C przez około 50-60 minut, najlepiej do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Ciasto jest naprawdę pyszne, wilgotne, ale nie mokre, sycące i lekkie zarazem, wielbiciele ciast jogurtowych powinni być zachwyceni:)
Ciasto z morelami
Ciasto z morelami
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).